Турция готова да плати обезщетение на Русия за сваления бомбардировач Су-24

11:59, 28 юни 16 / Свят 25 334 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ако е необходимо, Турция е готова да плати обезщетение на Русия заради сваления руски бомбардирова Су-24 на сирийско-турската граница на 24 ноември м.г. Това обяви турският премиер Бинали Йълдъръм в интервю за държавната телевизия.

Министър-председателят каза това часове, след като президентът на Турция Реджеп Ердоган изпрати извинително писмо до руския държавен глава Владимир Путин в опит да поправи разрушените отношения между двете страни.

Турският премиер също така посочил, че Ердоган щял да говори с руския си колега Владимир Путин в сряда или четвъртък във връзка с това, как да бъдат възстановени отношенията между двете държави, които подкрепят противникови страни във войната в Сирия.

"Смятам, че постигнахме разбирателство по този въпрос. Ние ще поставим този инцидент зад нас и ще продължим по пътя си", отбеляза Йълдъръм.

По-рано самият Ердоган изрази надежда за бързо нормализиране на отношенията с Русия.

"Надявам се да можем да оставим зад гърба си настоящата ситуация, която вреди и на двете страни", каза Ердоган на вечеря ифтар, която даде в понеделник вечерта в двореца си в Анкара.

"Газпром" е отворен за диалог за евентуално възобновяване на проекта за строителство на газопровода "Турски поток", заяви след новината за писмото на Ердоган говорителят на концерна Сергей Куприянов, цитиран от ТАСС.

Изпълняващият длъжността президент на Чечения Рамзан Кадиров коментира, че извинението на Турция е доказателство, че Москва е заела правилна позиция спрямо Анкара от самото начало и подчерта, че ситуацията е изисквала твърда оценка, решения и изисквания.

Турция по-рано отказваше да се извини за инцидента, настоявайки, че руският самолет е навлязъл в нейното въздушно пространство и е пренебрегнал неколкократните предупреждения. Русия обаче настоява, че самолетът не е навлизал в Турция и я обвини в "планирана провокация".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама