8% ръст и 116 млн. лева приходи от туристическите нощувки в София за 2015 г.

12:23, 28 юни 16 / Култура 25 336 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
8% е ръстът на туристическите нощувки за 2015 г. в София. За първите 5 месеца на тази година увеличението е 7%. Тепърва предстоят и най-добрите сезони за туризъм в града. Това отчете столичният кмет Йорданка Фандъква по време на форума „Столицата – устойчива туристическа дестинация. Роля и принос на медиите за устойчиво развитие на дестинациите“ . Тя посочи, че за добрите резултати са спомогнали инвестициите в инфраструктурата и в експонирането на културно-историческото наследство.

Близо 916 хил. туристи са посетили столицата през 2015 г., което е донесло 116 млн. лева приходи на града само от нощувки, каза от своя страна министърът на туризма Николина Ангелкова.

„Столицата се отличава с възможност за предлагане на голямо разнообразие и целогодишна натовареност на туристическата база“, отбеляза тя. Ангелкова уточни, че в София могат да се практикуват всички видове туризъм – културно-исторически, зимен – ски, конгресен, балнео, поклоннически, спортен, гурме, фестивален. Тя подчерта и предимството на столицата ни с близостта на планината Витоша.

Според Фандъкова липсва презентация и представяне на възможностите на София, за да бъде позната туристическа дестинация сред гостите на града.

„Продължаваме с инвестициите и в същото време трябва да намерим май-добрите начини активно да представяме възможностите на София за туризъм. Освен в културен, конгресен, поклоннически туризъм, продължаваме да инвестираме в обекти от Софийската (Мала) Света гора, да изграждаме и пътеки, и пътища до манастирите и църквите“, допълни тя.

В тази връзка започва работата по проекта за проучване и реставрацията на „Западната порта на Сердика“, продължават проучванията на неолитното селище в столичния квартал „Слатина“, както и тези на площад „Света Неделя“.

Ангелкова коментира и въвеждането на специален телефон, към който туристите ще могат да се обръщат, ако има нередности по Черноморието ни. Първите информационни табели на английски и на български език са поставени в Слънчев бряг. До една седмица ще има табели на всички плажове.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама