Световноизвестен архитект ще отговаря за разкопките на площад "Св. Неделя"

13:15, 28 юни 16 25 462 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Площад „Св. Неделя“ ще се превърне в площад с експонирани археологически ценности и находки. В средата на месец юли трябва да започне вторият етап от проучването му. След това ще бъде проектирано цялото пространство, така че то да се свърже по естествен начин с пешеходната зона на бул. „Витоша“ и с тази на Ларгото. Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова.

„Възложила съм на главния архитект на София да помисли за процедурата, по която да бъде отправена покана към чуждестранен архитект за работата по проекта", допълни Фандъкова. Името му обаче все още не е ясно.

До 3 години се очаква площад „Св. Неделя“ да има нов облик. Все още фазата на работа е подготвителна и се правят археологически проучвания. Зам.-кметът по културата допълни, че площад „Св. Неделя“ е "много голямо предизвикателство за урбанизма на София".

"Търсим най-доброто решение с цялостно експониране на археологическите структури по модела на други европейски столици, където се е случвал подобен процес на развитие“, каза той.

По думите му в столицата се отчита повишение на туристите, което се дължи основно на културния туризъм и привлекателността на града като интересно и приятно място. Чобанов подчерта, че вече има музей на открито в идеалния център на града като около 20 хил. квадратни метра от античните средновековни хоризонти са достъпни за разглеждан

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама