14 наказани в Спешна помощ – карали пациенти по-далеч в частни болници

13:17, 28 юни 16 25 446 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
14 души са наказани в Спешна помощ заради това, че са закарали пациенти в „Сити клиник“, като това не е било най-близкото лечебно заведение. За това съобщи шефът на Спешна помощ Георги Гелев.

Разследване на Нова тв показа практиката да се заобикалят близки болници. На въпрос дали има някакви договорки с частни болници да се карат пациенти там, Гелев отговори, че това трябва да се докаже, но според него няма. Не може от Ботунец и Банкя да се хоспитализират спешни случаи с инфаркт, например, в „Сити клиник“, възмути се той.

От ръководството дадоха подробна статистика за броя на хоспитализираните пациенти от началото на годината. От 71 хил. адреса, 18 170 пациенти са закарани в болница. От тях 1500 са в лечебни заведения, които не са най-близките.Почти половината - 676 – в частни болници. Според Гелев най-често тези случаи са били насочване към „Сити Клиник“ и болница „Витоша“.

Половината от тях обаче имат обяснение - били по изрично настояване на лекуващия или друг лекар, които имали право да уговорят по телефона къде да бъде закаран пациентът.

Като цяло обаче при частните болници – най-често пациенти се насочват към „Софиямед“ - средно 15-20 от общо 240 души, следва „Токуда“ и чак след това е „Сити клиник“, сочи статистиката на ръководството.

Бунтът за заплатите

Увеличените заплати, които бяха забавени от ръководството, са преведени вчера, понеделник, 27 юни, увери Гелев. Той уточни, че медиците са получили увеличението за 6 месеца накуп, като възнаграждението на някои достигнало до 5000-6000 лв. Той отхвърли обвиненията, че на администрацията парите са вдигнати с повече, като обясни, че по времето на Таня Андреева като министър е имало заповед техните пари да не се пипат. Сега се опитвали да компенсират и да вдигнат и техните възнаграждения.

Администрацията е от 34 човека при общо 942-ма работещи в Спешна помощ, уточни още Гелев. Според него не може юристът да е с 500-600 лв. заплата или пък IT-специалистът едва ли не на минимална. Увеличението на лекарите сборно за две години пък било 75 на сто.

Гелев отхвърли и обвиненията, че на служителката в архива заплащането е станало по-високо от това на медицинските сестри. Стана ясно, че тя получава 880 лв. на месец, като непрекъснато изготвя справки за съда, прокуратурата МВР и др. „Не си пие по цял ден кафето и да си клати краката“, обобщи шефът на спешните медици.

Не достигат 105 лекари и 50-60 сестри

В Спешна помощ се търсят 105 лекари и 50-60 сестри, съобщиха още от ръководството. Непрекъснато се пускат обяви, но не могат да намерят желаещи. Според Гелев при този голям стрес, голям по обем работа и отношението на медиите, които непрекъснато излизали с недоказани твърдения за нарушения и злоупотреби, тази „сатанизация“ - трудно ще се намеря хора.

„Подобни нападки деморализират нашите хора. Те непрекъснато споделят горчивината си, че ги обвиняват в закъснение“ ,посочи той. Най-фрапиращият случай бил със световната шампионка Цвети Стоянова, за която се писало, че екипът е дошъл след 20-30 минути, а проверка показала, че на 10-тата минути медиците са били там.

В момента в София работят между 17-20 екипа на дежурство, като според Гелев с идването на отпускарския сезон ситуацията сериозно ще се влоши. По думите му необходимият брой е 45, а за да се постигне наситеност като на Запад – 60. Не отговори обаче дали да очакваме закъснения на екипите.

Скандалът с горивата

Линейките вече зареждат от шест вериги бензиностанции, съобщиха още от Спешна помощ. Промяната идва отново след журналистическо разследване как заради договор само с една верига - „Круиз“ линейките пътуваха десетки километри, сама за да за да заредят. Те вече имат договор и с ЛУКОЙЛ, „Ромпетрол“, OMV, “Газпром“ и ЕКО.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама