Юнкер прекъсна речта си пред ЕП и смъмри Найджъл Фарадж за присъствието му в залата

13:20, 28 юни 16 / Свят 25 321 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Председателят на Европеската комисия Жан-Клод Юнкер прекъсна речта си пред Европейския парламент заради присъствието на лидера на Британската партия за независимост Найджъл Фарадж и колегите му на заседанието в Брюксел, на което днес евролидерите обсъждат Брекзит.

„Трябва да уважаваме британската демокрация и начина, по който изразява своето мнение“, каза Юнкер и беше бурно аплодиран от Фарадж. Реакцията на лидера на Британската партия за независимост разгневи Юнкер. „Това е последният път, в който ръкопляскате тук“, каза председателят на ЕК. „В известен смисъл, наистина се изненадвам, че сте тук. Нали се борихте за напускане. Британският народ гласува подкрепата на напускането. Тогава вие какво правите тук?“, попита Жан-Клод Юнкер. Фарадаж беше смъмрен и от Манфред Вебер, председател на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент. „Най-ужасните лъжци могат да бъдат открити сред Британската партия за независимост", каза той и допълни, че Фарадж се е отказал от обещанието си да финансира британската система на здравеопазване с пари, спестени от вноската на Великобритания в бюджета на Брюксел.

„Извинете се на британците, как не ви е срам”, заяви Вебер по адрес на Фарадж, добавяйки: „Прекратете тези популистки атаки спрямо Брюксел, Времето на политиката на отстъпки свърши. Ние трябва да се застъпим за нашия европейски проект.”

„Когато преди 17 години дойдох тук и казах, че искам да поведа кампания за напускането на Великобритания от ЕС, всички вие ми се смяхте. Сега забелязвам, че вече не ви е толкова смешно“, каза в отговор Фарадж. 

Жан-Клод Юнкер предпочете да изнесе речта си пред ЕП предимно на френски и немски език, като Найджъл Фарадж следеше изказването му със слушалки, в които течеше превод на английски език.

В речта си той обяви, че няма да намерения да се извинява, че е "тъжен" от резултата на референдума за Брекзит. Въпреки това той отбеляза, че Великобритания и Обединеното кралство остават приятели, но трябва да изрази позицията си, за да се избегне несигурността.

"Аз не съм робот. Не съм сив бюрократ", каза още Юнкер и повтори коментарите на държавните ръководители на Франция, Германия и Италия, че не може да има никакви неофициални разговори, докато Великобритания не стартира процеса по излизането си от ЕС.

„Ние не можем да позволим дълъг период на несигурност. Не може да има тайни преговори. Няма уведомяване, няма преговори”, отсече шефът на ЕК.

От трибуната на Европейския парламент Юнкер призова Великобритания да обясни бързо какво иска от ЕС с оглед на новите взаимоотношения между двете страни и заяви, че е предупредил екипа си да не влиза в предварителни преговори с представители на британската администрация, докато Лондон не внесе предизвестието за напускане на ЕС по чл. 50.

"Няма предизвестие, няма преговори", обяви Юнкер.

Той изрично отбеляза, че няма намерения да подава оставка като ръководител на ЕК заради Брекзит. "Нито съм уморен, нито съм болен, както писаха германските вестници. Ще се боря до последния си дъх за обединена Европа", завърши Юнкер.

Очаква се по-късно днес в Брюксел да пристигне и британският премиер Дейвид Камерън, за да се срещне с държавните ръководители на страните от Европейския съюз за първи път, откакто британците гласуваха за напускане.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама