Валери Жискар д'Естен: Член 50 от Лисабонския договор е написан за страховете на британците

14:29, 28 юни 16 / Свят 25 326 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Член 50 от Лисабонския договор, който трябва да бъде приложен при напускането на страна членка от Европейския съюз, е създаден заради страховете на британците. Това каза в интервю за италианския в. „Кориере дела сера“, бившия френски президент Валери Жискар д'Естен, изиграл основна роля в изхотвянето на проекта за конституцията на ЕС.

„Когато подготвях европейската конституция, написах член, който след това беше включен в Лисабонския договор като 50-ти т.е. този, който трябва да приложат британците. Той се наричаше „Доброволно изизане на страна членка“ и отговаряше именно на страховете на британците, които се бояха, че Евросъюзът ще се превърне в затвор. Напълно естествено е, че от всеки съюз може да се излезе, а Великобритания, която не влизаше в еврозоната и Шенген, винаги беше наполовина в ЕС“, каза френският политик.

По думите на Жискар д'Естен няма да има сериозни последици за икономиката. „Еврото се държи,, фондовите пазари загубиха много, но бързо се съвзеха. Много спекуланти ще спечелят от създалата се обстановка, но това не се случва за първи път“, каза той.

Бившият френски президент заяви, че не виждаголям проблем в излизането на Великобритания, която ще остане „съседна страна“. "Н е трябва да се държим лоши с британците и да искаме да им отмъщаваме. Те остават наши приятели и съседи."

Според него търговските отношения могат да бъдат регулирани със сключването на споразумение за свободен стокообмен, по примера на това, което ЕС обсъжда със САЩ. Валери Жискар Д'Естен подчерта, че за единството на ЕС трябва да се намери „нова ясна и обща цел“.

„Политиците не успяха да намерят общ хоризонт. През 50-те години на миналия век в следвоенна Европа Европейското обединение на стоманата и въглищата служеше, за да се избегнат конфликти. Но сега времената на войната са отминали, необходима е нова обща цел“, категоричен е френският държавник.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама