Разширяват видеонаблюдението в Търговище с 13 нови камери

14:31, 28 юни 16 25 664 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С 13 нови камери се разширява системата за видеонаблюдение на Търговище. Това стана ясно днес на пресконференция с участието на кмета д-р Дарин Димитров, секретаря Христалина Халачева, началника на Районното управление към Областната дирекция на МВР в Търговище гл. инспектор Станислав Станков и гл. експерт „Сигурност” в Общината Кирил Керев.

В момента се монтират нови 3 устройства за видеонаблюдение и още 10 трафик камери. Те ще разширят обхвата на системата, която се изгражда от миналата година. Стойността на всички дейности по настоящия договор е 21 416 лв. Изградена е затворена мрежа на територията на града, която да прави връзка с камерите и записващите устройства. Тя се осигурява от 12 антени и 2 записващи устройства. Картината от камерите се следи на монитори в дежурната част на Общината. Камерите записват в режим от 20 дни, след което автоматично се изтриват най-старите и върху тях се записват нови кадри. В този период, при наличие на информация за нарушение, съвместно с полицията се предприемат действия за установяване на извършителя, съобщи д-р Димитров и допълни, че сигурността на жителите на общината е основен ангажимент в работата му.

4 от трафик камерите се монтират на кръстовището на „Стария бряст”. Целта е да следят движението във всички посоки, като записват и номерата на автомобилите. Други 2 ще работят на изхода на Търговище за град Шумен. Още 2 са на бул.”Ал. Стамболийски” към кръговото кръстовище, като обхващат автомобилите, които влизат и излизат от града. 1 камера е поставена на изхода на кв.”Запад”2. Такава има предвидена и на пътя за Велики Преслав. 

2 нови камери за видеонаблюдение са монтирани в района на парка „Борово око”. Едната е около галерията и обхваща посоката към езерото, а другата площадката пред стадиона. Третата е на сградата на Българския червен кръст и „покрива” площта пред Читалището.

Съвместно с представители на МВР, ръководството и експерти от Община Търговище е изготвен планът за действие за поставяне на новите камери. Направен е обход на търговски обекти и частни имоти, които имат апаратура за наблюдение, за да се установи съвместимостта й с наличната мрежа. „Съвместно набелязахме и точките, на които да бъдат  поставени камерите, които се монтират в момента”, отбеляза гл. инспектор Станков.

Той допълни, че видeонаблюдението има превантивен ефект и води до намаляване на извършваните нарушения. За подпомагане работата на МВР са монтирани и камери в 5 села в общината, които са извън разширяването на общинската мрежата. Те са поставени на възлови точки, за да обхванат преминаващите през населените места. Така ефективността при разкриване на кражби, измами и други престъпления е по-голяма.

С пускането в действие на новите 13 камери общият им брой в града става 29. Миналата година Общината инвестира 19 298 лв. в закупуването и монтирането на първите 16 камери, които са разположени в гъста мрежа около площад „Свобода”.

Секретарят Христалина Халачева подчерта ангажираността на ръководството на Община Търговище за повишаване сигурността на града и населените места от общината. Част от тези мерки е подобряване на уличното осветление. Така тази година беше изградено и осветлението в парк „Борово око”. Там са монтирани общо 74 лампи, като 62 осветителни тела са по алеите в парка, а останалите около езерото. Строително-монтажните дейности са на стойност около 123 000 лв. с ДДС.

През 2015 и 2016г. в селищата от общината допълнително са поставени 588 осветителни тела. Стойността на тези работи е около 179 000 лв. с ДДС. Предстои да се сложат още около 100 броя осветителни тела за 30 400 лв. Те ще бъдат в села от общината, откъдето са заявили нуждата от допълнително осветление.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама