Петиция иска от президента вето върху промените в Закона за културното наследство

14:33, 28 юни 16 25 340 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
100 подписа е събрала до момента петиция в интернет с искане президентът Росен Плевнелиев да наложи вето върху приетите промени в Закона за културното наследство. Автори на петицията са от Форум „Културно наследство“.

Поправките предвиждат служители в общините, а не специализирания Национален институт за недвижимо наследство (НИНКН), да оценяват допустимите намеси в паметници на културата в страната. Логиката на законодателя е, че наличието на структури по места ще ускори процеса за взимане на разрешение.

Според експертите обаче общините и сега не могат да опазят паметниците.

„Реформа за оптимизиране на дейностите по опазване на недвижимото културно наследство е необходима. Държавната политика на България през последните 20 години в тази специфична област е непоследователна, хаотична и кампанийна, с анахронично, неотговарящо на съвременните реалности законодателство. Липсва ясна визия за националните приоритети и програмна обвързаност с общоприета дългосрочна стратегия, задължаваща всяко правителство да я прилага, независимо от тясно-партийните си интереси“, пишат експертите в петицията.

Според тях обаче направените предложения за промени в ЗКН противоречат на обществения интерес. Пренебрегнати са основни принципи за разделяне на експертните от контролните функции на държавата и местните органи.

„С предложените изменения на закона се създават предпоставки за корупция и промени на културни ценности, без необходимата експертиза, което е заплаха за унищожаване на автентичността на отделни обекти и цели археологически и архитектурни ансамбли, и поставя цялото културно наследство на страната в риск!“, пишат още от Форум „Културно наследство“и призовават президента да наложи вето.

Те организират протест срещу приетите промени в четвъртък, 30 юни, 12 ч. пред парламента.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама