Мая Манолова ще озаптява арбитража на „Енерго-Про“ със законови промени

14:34, 28 юни 16 25 540 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Потребителските спорове да бъдат изключени от предмета на разглежданите дела в арбитражните съдилища, а решенията срещу потребители да се обявяват за нищожни. Да се регламентира кой има право да създава арбитражни съдилища, те да се вкарат в регистър и да подлежат на контрол от инспектората към министъра на правосъдието. В този дух са предложенията за промени в Гражданскопроцесуалния кодекс, Закона за защита на потребителите и Закона за международния търговски арбитраж, които националният омбудсман Мая Манолова вече е внесла чрез председателя на парламента и министър-председателя.

Мотивът е нова лоша практика на монополиста „Енерго-Про“, почерпила ноухау от структура, създадена преди няколко години от колекторска фирма в столичния квартал „Манастирски ливади“, която само за миналата година е провела 102 000 дела срещу потребители. Това обясни Мая Манолова в кратка почивка на днешната си приемна във Варна.

„Енерго-Про“ разполага със собствен частен съд, в който арбитрите са адвокати на компанията. Арбитражните производства се провеждат в зали на варненския хотел „Черно море“ и няма деловодител, който да направи справка. Повечето дела се водят срещу потребители от името на двете дружества – „Енерго-Про Мрежи“ и „Енерго-Про Продажби“,  което означава двойно начисляване на адвокатски хонорари и допълнителни такси за частни съдебни изпълнители“, разказа Манолова, която тази сутрин лично е посетила въпросния съд.

„Идеята за търговския арбитраж не е лоша, но той се води между две страни, които доброволно са се съгласили спорът им да се реши с негова помощ. В случая с „Енерго-Про“ едната страна – потребителят, нито се е съгласявал, а често дори не знае, че е обект на арбитраж.  В много случаи той е спечелил делото срещу монополиста в районния и окръжния съд, но след това получава решение от арбитажния съд, с което е осъден да плати оспорената сметка. Така компанията може да се снабди с изпълнителен лист въпреки решенията на две съдебни инстанции“, обясни Манолова.

Според нея по тази схема са осъдени най-малко 440 клиенти на „Енерго-Про“. Справка на прокуратурата пък сочи, че от 1 януари 2014 до края на 2015 г. едно адвокатско дружество, свързано с председателя на този арбитражен съд,  е получило 4 млн. лв. като възнаграждения.

Тези правораздавателни формирования нито са независими, нито са обективни. Пред тях е достатъчно твърдението само на едната страна, за да бъде осъдена другата, посочи националният омбудсман. По думите й по подобна схема вече работят и ВиК дружеството в Силистра, някои фирми за бързи кредити и агенции за недвижими имоти. Отскоро „Енерго-Про“ пък се изхитрило да включва арбитражни клаузи, вписани със ситен шрифт, във всичките си договори.

От началото на годината от Варна са получени 285 жалби до националния омбудсман. Това е повече от двойно спрямо миналата година, когато за същия период жалбите са били 131. Половината жалби са срещу монополисти, а „Енерго-Про“ е първенец сред тях, посочи Мая Манолова. За приемната й днес в заседателната зала на областната администрация са записани 60 души, но чакат поне още 40.  Освен от монополни дружества – мобилни оператори, ВиК, банки, застрахователни структури, частни съдебни изпълнители, хората се оплакват от измами с имоти, незаконно строителство, лекарски грешки, обобщи Манолова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама