Медицинските сестри от община "Родопи" излизат на протест

14:41, 28 юни 16 25 406 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Медицинските сестри от община "Родопи" излизат на протест, а причина е нежеланието на Община "Родопи" да подпише общинския колективен трудов договор. "Социалното напрежение, генерирано сред работещите медицински сестри в детското и училищно здравеопазване в Община Родопи, е голямо. След 3 срещи между страните не беше постигнато съгласие. Конкретните искания са увеличение увеличение на основното трудово възнаграждение. Сестрите получават 496 лева, има и единични случаи 520 лева. Нашите искания по време на преговорите бяха заплата да достигне договорения 520 лева, които са договорени в браншовия колективен договор. Кметът Пламен Спасов каза, че Община Родопи няма възможност за отпускане на средства", поясни лидерът на КНСБ в Пловдив Боян Бойкински.

"Има пусната обществена поръчка за закупуване на автомобили от Община Родопи на стойност 72 хиляди лева. Как не могат да бъдат намерени пари за заплати, а автомобили има?", попита Бойкински.

Настояват и за платен годишен отпуск на медицинските сестри в размер на 38 работни дни. Предложението на община Родопи е за 28 работни дни. Искат средства за закупуване на работно облекло в размер на половин работна заплата и еднократно материално стимулиране за 7 април.  

"Утре излизаме на протест пред сградата на Община Родопи, защото няма чуваемост. Искат да останат да работят само пенсионери. Има медицински сестри на 80 години, които продължават да гледат деца", допълни Бойкински. В общината има 10 детски градини и ясли, в тях работят близо 40 медицински сестри

Медицинската сестра Виолета Паскалева, която работи в Белащица казва, че никой не иска да ги чуе.  "Казват, че нашата работа е между другото, оправдават се, че в яслите има малко деца, но не правят промени и сливания. Твърдят, че няма пари. Но въпреки това кметът Пламен Спасов  е забранил да се поемат деца, които не са регистрирани в Община Родопи, макар че има желаещи деца дори и от Пловдив", каза Паскалева.

Кметът на Община „Родопи“ Пламен Спасов каза, че ще оповести официално позицията си.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама