Мнозинството евродепутати поискаха Великобритания да напунес незабавно ЕС

14:45, 28 юни 16 / Свят 25 258 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Мнозинството депутати от Европейския парламент поискаха от премиера в оставка Дейвид Камерън да задейства процедурата по напускане на ЕС още днес, съобщават световните агенции.

На извънредна сесия в Брюксел те гласуваха резолюция с 395 гласа "за" и 200 - "против", която ще бъде представена на срещата на върха на държавните ръководители от ЕС по-късно днес в Брюксел от председателя на Европейския парламент Мартин Шулц.

"Министър-председателят на Обединеното кралство незабавно, още днес или утре да уведоми колегите си в Европейския съвет относно резултата от референдума и да задейства процедурата по оттеглянето", се казва в текста, подготвен от водещите парламентарни групи на Европейската народна партия, Европейските социалисти, Либералите и Зелените. 

Резолюцията няма юридически обвързващ характер за Лондон, но е политически важна, тъй като всяко договорено споразумение между 27-те правителства и британските власти, трябва да получи одобрението на Европарламента. Техните мотиви – предотвратяване на вредната за всички несигурност и съхраняване на целостта на Съюза. 

Според евродепутатите преди сключването на споразумението за оттегляне не могат да бъдат договаряни каквито и да било нови форми на взаимоотношения между Обединеното кралство и ЕС. Резолюцията настоява още за рестарт и реформа на евроинституциите. 

Макар и да е възможно някои държави членки да изберат една по-бавна или по-слаба интеграция, ядрото на ЕС трябва да бъде засилено, се настоява в документа.

Европейският съвет се призовава да промени поредността на ротационните председателства, за да не се допуска британското напускане да попречи на всекидневната работа на Съюза.

Отменяне на британското председателство на Съвета през 2017 г.

Европарламентът също така призовава Съвета на ЕС да промени поредността на председателствата, за да не се допуска процесът на оттеглянето да попречи на управлението на всекидневната работа на Съюза. Великобритания трябва да поеме председателството през втората половина на 2017 г. Парламентът ще задейства съответните промени във вътрешната си организация, така че да отрази волята на гражданите на Обединеното кралство за оттегляне от Европейския съюз.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама