Ракиджии на бунт срещу Менда Стоянова

15:12, 28 юни 16 / Политика 25 534 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Производителите на домашна ракия са силно обезпокоени от законопроект, изготвен от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) и група народни представители. Това стана ясно от дискусия, организирана от Сдружение „Българската домашна ракия“. Темата й бе „Хармонизиране на Европейската директива 92/83/ЕИО на Съвета на Европа с българското законодателство“. На нея присъстваха депутатите Валери Симеонов (ПФ), Методи Андреев (ГЕРБ), Мартин Димитров (РБ) и др.

Законопроектът имал за цел да хармонизира нашето законодателство с европейското. В началото на дискусията почетният председател на сдружението инж. Петко Събев обясни пред събралите се производители на ракия какви са пречките и негативите от предложението на Стоянова.

Предлага се малките казани да не произвеждат повече от 10 хектолитра чист алкохол с намалена ставка, което се равнявало на 2500 литра ракия. След това количество, всеки трябва да плаща пълна акцизна ставка. Производителите настояват и пререгистрирането към общините да става автоматично, защото в противен случай ще трябва да вадят документи, необходими за нов лиценз.

От сдружението припомнят и влезлите от 1 януари т.г. промени, чрез които малките казани трябва да намалят капацитета си до 500 литра и времето, през което работят. Според производителите законът е позорен и лобистки, тъй като с този текст от 1 януари до 1 юли никой нямал право да вари ракия.

Според Събев това не го искала Европейската комисия, тъй като било абсурдно. Всеки производител трябвало да има назначен технолог, за да може да осъществява дейността си.

„Производителите в България са 1570. Няма толкова технолози. Няма как на бай Кольо или бай Иван да дойде технолог да му казва как да си вари ракията“, възмути се Събев и уточни, че освен това, ракиджиите се натоварвали и с много документация.

Проблем за тях се явявал и 14-дневният срок, в който ако нямало издадено разрешение, това се считало за мълчалив отказ. „С тези ограничения повечето от вас са изложени на фалит, камо ли да може да си назнаите технолог“, оплака се Събев.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов нападна Менда Стоянова, че не била управлявала персонал, тъй като не била излизала от канцелария. Предложенията й били абсолютни глупости, направени гадно и перверзно. По думите му трябвало да има тотално отхвърляне на законопроекта на шефката на бюджетната комисия.

Симеонов припомни, че единственият, който могъл да го подкрепи, а именно Поли Карастоянова, вече е извън парламентарната група на „Патриотичния фронт“. „Трагедия е да унищожаваш дребните търговци. Това е един немалък кръг от хора, които нямат друга възможност да променят производството си“, обясни патриотът.

Методи Андреев от ГЕРБ пък обяви предложените промени за лобизъм над малките и дребните прозиводители. Според него в България такива лобисти досега не имало, в повечето случаи били над големите. Депутатът сподели, че бил чел секретен доклад, в който пишело как глевен секретар по времето на Сергей Станишев взимал по 25 000 лева, за да покрива далаверите на голям производител на алкохол.

Задал на финансовия министър Владислав Горанов три въпроса по темата, на които не получил адекватен отговор. „Зададох му отново въпроса като на бавноразвиващ се, за да не може да шикалкави. Но той все пак го направи. Законът на Менда означава край на производството на домашна ракия. Лобито на тези хора е силно и много мощно“, ядоса се Андреев.

Реформаторът Мартин Димитров пък запита защо не се контролират големите производители, а искат да накарат малкия бизнес да отиде в сивия сектор.

„Винаги съм искал данъчна конкуренция. Няма да е лесна битката, но съм убеден, че в името на малкия и среден бизнес можем да спечелим. Битката е на малкия бизнес срещу монополите“, подчерта депутатът.   

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама