БСП и ГЕРБ в словесна битка заради икономиката във Варна

15:24, 28 юни 16 / Политика 25 336 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съветници от БСП и ГЕРБ влязоха в словесна битка по време на днешната сесия на ОбС – Варна. Причината за прехвърчалите искри между двете групи беше състоянието на общинската икономика във Варна. Началото сложи лидерът на социалистите в морската столица Борислав Гуцанов, който за пореден път внесе искане за свикване на отделна сесия по въпросите на икономиката в града. Марица Гърдева веднага обяви, че от БСП не могат да оправят собствената си икономика, имайки предвид задълженията в размер на половин милион лева, които от партията дължат на държавата за офиса си на ул. „Македония“. Предложението на Гърдева беше социалистите да освободят офиса, а той да бъде използван от организаторите на Европейската младежка столица.

Гуцанов отвърна на удара, като обяви, че информацията за офиса е невярна, а БСП са спечелили в съда воденото дело за имота. Той на свой ред пък поиска отчет за парите за провалената кандидатура на Варна за Европейска културна столица. Гуцанов дори даде съвет на Марица Гърдева да не се опитва да коментира общинската икономика, защото не било нейното амплоа.

Словесната битка продължи Станислав Иванов, който поиска да бъде изслушан управителят на вестник „Народно дело“, в който общината има участие. Управител на изданието е съпругата на лидера на БСП - Моника Гуцанова. Предложението беше прието с голямо мнозинство, а Гуцанов пък каза, че няма нищо против това да се случи и не разбирал какъв е проблемът.

В разпрата беше включена и темата за „Градски транспорт“. Лидерът на БСП обяви, че загубата на дружеството е близо 4 млн. лева за миналата година (12,5 милиона от предходни години) и попита защо не се сменя ръководството му при това положение. Председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов също взе участие в конфликта, като посъветва Борислав Гуцанов да не чете Закона за счетоводството както дявола Евангелието. Според него са начислени големи разходи за амортизация на новите автобуси, възлизащи на 4,3 млн. лева. Без тях „Градски транспорт“ щял да излезе на печалба от 400 000 лева. „Не спекулирайте с тази тема, защото такива разходи за амортизация не са начислявани никога в историята на „Градски транспорт“. В предишни години те са били най-много 1,2 млн. лева“, отговори лидерът на БСП.

Петър Липчев от своя страна поиска да бъдат обявени виновните за проваления проект с изграждането на център за деца в циганската махала в „Аспарухово“. Строежът така и не беше използван, а фирмата-изпълнител осъди общината за 1 млн. лева. Според Липчев и това строителство в гората над квартала е помогнало за наводнението преди две години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама