Български и руски градове-побратими се срещат в Добрич

15:54, 28 юни 16 25 586 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
80 на сто от стокообмена между България и Русия е на база побратимените градове. Това съобщи днес проф. Захари Захариев – председател на фондация „Славяни“ по време на откриването на  Деветата среща на побратимените градове от България и Русия, която се провежда днес и утре в Добрич.

Той посочи, че 70 са българските градове, които имат руски партньори. Някои дори по няколко, тъй като едни са били отпреди разпада на СССР, а след това са се появили и други контакти.

„В България има прекрасна  база за развитие на културните и делови отношения с Русия. Това е страна, която е отворена към Русия, заинтересована от развитието на добри полити5чески и икономически отношения“, каза в приветствието си генералният консул на Руската Федерация във Варна Сергей Лукянчук. Той припомни, че у нас живеят хиляди руски граждани, като в хоследно време се увеличава броят на тези, които имат имоти по нашето Черноморие. Русия отваря вратите си за равноправно ефективно взаимодействие, за което нашите градове могат да помогнат много“, посочи още генералният консул.

Кметът Йордан Йорданов приветства участниците във форума, като подчерта, че едно модерно управление се постига чрез по-тясно сътрудничество между представителите на местната власт. „Не напразно това е девета конференция, защото активността, с която работим и ентусиазмът, показва посоката на развитие, която ние искаме да поемем. Още повече, всички общини по цял свят, не само от България и Русия, сме един малък съюз на местно управление. Това го казвам в контекста на събитията от последната седмица. Без значение коя страна къде членува, всички общини трябва да се обединяваме за постигането на общите ни цели“, каза още кметът на Добрич. По думите му, този вид конференции между побратимените градове на България и Русия са един страхотен пример за това, че можем да си сътрудничим и да се увенчаем с добрия успех.

Културата е тази, която спомага за укрепването на дружбата между българския и руски народ, каза при откриването кметът на Каварна Нина Ставрева. „Днес е време да задълбочим в истинския смисъл на думата двустранните ни отношения – човешки, културни, икономически. Като кметове на общини ние имаме потенциала и възможностите да покажем на държавните ни ръководства как могат да се развиват българо-руските отношения на една реална и прагматична основа. Искрено се надявам и вярвам, че тази среща ще допринесе за създаването на много съвместни инициативи, в основата на които лежи традиционното взаимно доверие и братската обич между нашите два народа“, каза още Нина Ставрева.

Срещата е с надслов „Устойчиви, безопасни и жизнеспособни градове – рационални и загрижени общини“. Участниците ще дебатират актуални проблеми на развитието на местното самоуправление в България и Русия. В специално организиран панел, градовете Ростов на Дон и Добрич ще представят добри практики в сферата на жилищната политика и създаването на комфортна среда за обитаване за гражданите.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама