Махнаха спирка в кв. „Тракия” в Шумен заради строеж

15:58, 28 юни 16 25 479 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Автобусната спирка на ул. „Дедеагач” 5 в Тракийския квартал в Шумен срещу кафене „Хавана” е премахната преди няколко дни. Старата ламаринена стоянка на рейсовете е вдигната, а на мястото й расте строеж.

Жителите на квартала, които досега се криеха от жегите под металния навес, сега са принудени да чакат автобуса на тротоара. Всъщност спирката е преместена с 20-30 метра по-надолу, където обаче е поставен само знак, а на мястото й, вместо табела е сложен лист хартия, на който ръкописно и доста нечетливо е написано, че спирката вече е на друго място. Листът пък е забучен на клон от близкото дърво, видя репортер на Topnovini.bg.

Повечето от чакащите рейса пътници се оглеждат къде да застанат и недоволстват от липсата на сянка в жегата.



Според началника на градския транспорт във фирма Шумен „Пътнически автотранспорт” Георги Кьосев, задължение на общината е да сложи нова спирка. По думите му, мястото, което е избрано обаче е много неудобно. Отсреща, пред заведението и пред хранителния магазин винаги има паркирани коли и когато рейсът спира, за да се качат или слязат пътниците, се блокира цялото движение по улицата.

Идващите откъм училище „Васил Левски” коли няма как да преминат към бул. „Симеон Велики”, автомобилите, които влизат в квартала пък, също трябва да изчакат докато рейсът потегли, обясни Кьосев.

От друга страна неудобство има и за хората, които чакат автобуса, защото и те няма къде да застанат, освен на тротоара.

От фирма „Шумен Пътнически автотранспорт” уточниха, че те имат договор с общината и го изпълняват, но целият ангажимент по поддръжката и разположението на спирките е на общината. 

Според главния архитект на община Шумен Дияна Стефанова, преместването на спирката е съгласувано и с пожарната, строежът на газстанцията също е в рамките на законовата уредба.

Мястото на новата спирка е окончателно, предстои да се постави и навес, но първо трябва да бъде поръчан и изработен. Той ще бъде сложен по навътре от тротоара и почти ще се „долепи” до металните гаражи отзад, уточни арх. Стефанова.

Строящата се зад спирката и между два от блоковете на ул. „Дедеагач” газстанция сега за втори път събира недоволството на жителите на квартал „Тракия”.



Преди 2 години те излязоха на протест срещу бъдещото й изграждане. Тогава над 30 души изразиха публично недоволство, че в тревната площ между блокове с номера 1 и 5 на ул. „Дедеагач” ще заработят опасни съоръжения.

Тогава недоволните жители на квартала изразиха опасения, че газстанцията крие рискове. Съвсем наблизо са две автобусни спирки, както и училища, а движението е интензивно.

Притесненията бяха и че, съоръженията са опасни, а спиращите да зареждат коли ще натоварят допълнително трафика и ще вдигат шум.

Несъгласие с намерението инвеститор да построи газстанция в междублоковото пространство в непосредствена близост до спирките на градския транспорт, тогава изразиха и директорите на трите големи училища в квартала – СОУ „Васил Левски”, Професионалната гимназия по облекло, хранене и химични технологии и Професионалната гимназия по селско стопанство.

Въпреки недоволството и внесената в общината подписка, две години по-късно, строежът на станцията вече е факт. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама