С около 10% намалели нарушенията на потребителските права

16:01, 28 юни 16 25 387 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Около 10% спад на нарушенията на потребителските права са отчетени при извършените над 35 000 проверки през миналата година. Това съобщи председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов днес при откриване на приемната за туристи в курорта Златни пясъци. По думите му освен тенденцията на спад в нарушенията се наблюдава и много голяма активност на потребителите да отстояват правата си, и то на момента.

„От две години тези приемни показват своя добър ефект, защото имат и функцията на консултативен орган. Надявам се, че през този летен сезон ще могат да играят ролята и на помирители, т.е. да помагат на хората да решат по-бързо и на терен споровете, които могат да възникнат с търговци“, заяви Маргаритов.

От началото на активния туристически сезон КЗП е извършила около 600 проверки на туристически обекти по Черноморието. При тях са констатирани около 30 нарушения, или в около 5% от случаите, съобщи още Маргаритов.

Вече работят всички приемни на КЗП по морето – не само в големите курорти, но и в по-малките селища. В тях могат да подават сигнали и да получават консултации и чуждестранни граждани, а след завръщането си в родината  биха могли да подадат жалба в бюрата на европейските потребителски центрове и КЗП да се намеси за решаването на възникнал трансграничен казус.

Приемната на КЗП в Златни пясъци е в близост до полицейското управление и административната сграда на едноименното дружество. Телефонът за връзка е 052/355623.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама