Аптекари пробутвали лекарства заради награда - екскурзия в чужбина

16:43, 28 юни 16 25 366 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Аптекари ни пробутват определени медикаменти, защото фармацевтичните компании, които ги предлагат им обещават награди за продажбата им. Бонусите могат да бъдат при заявка за стока на стойност 1500 лв. - спа уикенд в страната, а при взимане на препарати за 10 000 лв. „трофеят“ вече е екскурзия в чужбина. Пътешествията зад граница най-често са до Италия, Германия и Израел. За тази неетична и порочна практика у нас съобщи Пенка Георгиева от пациентски организации „Заедно с теб“.

Тя поясни, че от организацията се свързали с адвокат, за да проучат дали тези търговски методи, използвани при аптеките са законни. „Видно е, че фармацевтичните компании използват законовите вратички“, обясни Георгиева и отбеляза, че в случая може да няма законови нарушения, но пък има етични. По думите ѝ най-често аптекарите "печелят" екскурзии при продажбата на медикаменти, отпускани без рецепта. Така всичко става законно за пред властите, тъй като този вид препарати могат да се рекламират свободно дори по телевизията.

Представители от Регионалната фармацевтична колегия в столицата обясниха пред София Topnovini.bg, че при тях не са постъпвали сигнали за подобни практики. От колегията допълват също, че рекламата на медикаменти без рецепта е свободна както у нас, така и в ЕС. Те биха били притеснени единствено, ако подобна практика има с лекарства, отпускани с рецепти.

Предлагане на стоките от фармацевтичните компании с бонуси си е вид търговска политика, която се използва и от всички други големи компании у нас - за дрехи, храни или други продукти, допълниха още родните фармацевти. Според тях при големи поръчки повечето фирми предлагат изгодни отстъпки или някакви подаръци. 

От „Заедно с теб“ обаче са силно обезпокоени, че подобна практика подлага под въпрос качеството на медикамента, който се предлага в даден момент на пациента. От организацията дават за пример случай, в който човек може да няма нужда от сироп за кашлица, но заради броя продажби аптекарят му пробутва определена марка лекарство, за да може в края на месеца същият да отиде на пътешествие в Италия.

Друга порочна практика била фармацевтичните компанни да пълнят аптеките с мостри, които не се завеждат никъде и при тях няма контрол - нямат срок на годност и партиден номер. Те най-често се предлагат като награди за клиентите на аптеката като, ако те си вземат обезболяващо днес на промоция, получават бонус крем за лице или пакетче с нов вид витамин.

„Мострите не се контролират, така ако някои получи от тях алергия, след това дори не може да се проследи партидата, предизвикала неразположението на пациента“, допълниха от пациентски организации „Заедно с теб“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама