Ликвидират „Комуналефект“, създават ново общинско предприятие в Добрич

17:27, 28 юни 16 25 535 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Решение за прекратяване на общинското търговско дружество „Комуналефект“ взе на заседанието си днес Общинският съвет в Добрич. Вносител на предложението би кметът Йордан Йорданов. В мотивите си той посочва, че през последните три години дружеството, което е 100 процента общинска собственост, изпитва финансови затруднения и отчита счетоводна загуба. За 2013 година тя е 44 000 лева, за 2014 г.- 176 000 лева, а за 2015 г. – 37 000 лева. Към 31 декември миналата година дружеството има непокрита загуба от 228 000 лева.

Направеният анализ показва, че фирмата не е конкурентноспособна и не може да се справи на свободния пазар и да генерира стабилни собствени приходи.  Отчита се трайна декапитализация на дружеството, като към края на 2013 г. активите му са били 585 000 лева, а към края на миналата година – 355 000 лева.

Затова кметът предлага да се пристъпи към ликвидация на дружеството.

Намерението на общинската администрация е от 1 януари 2017 г. да бъде създадено общинско предприятие, към което да преминат дейностите и работещите в „Комуналефект“ около 30 души. По този начин общината ще бъде облекчена при възлагане на текущи ремонти и поддръжка на общинското имущество – имоти и инфраструктура, и ще има оперативност, тъй като няма да се налага да се провеждат процедури по възлагане на обществени поръчки до определени суми.

Предложението предизвика много коментари в залата. Имаше предложение вместо да се създава ново общинско предприятие, дейността на „Комуналефект“ да бъде разпределена между съществуващи общински звена или изцяло да премине към „Устойчиви дейности и проекти“. Това обаче, според кмета, би превърнало УДП в много тежка структура.

По думите на Йордан Йорданов това решение е свързано и с обществените ангажименти, които той и екипът му са поели. „Ако се забавим, ще трябва да даваме обяснения на нашите съграждани защо има забавяне в поддръжката на общинската собственост. Облекчението, до което ще доведе промяната, ще се усети, както от гражданите, така и от администрацията“, увери Йорданов. И подчерта, че идеята е да има общинско предприятие, през което директно да се възлагат различни видове дейности по поддръжката. По този начин с по-малко похарчени  пари ще бъдат постигнати по-добри резултати, увери той. Пое ангажимент работещите да бъдат запазени.  

По  предложението на Атанас Атанасов бе решено процедура по създаване на общинско предприятие да започне до 60 дни след влизане в сила на решението за ликвидация на „Комуналефект“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама