ЕК иска повече усилия за ромска интеграция

17:45, 28 юни 16 / Свят 25 297 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Европейската комисия настоява за подновен ангажимент към ромската интеграция. Комисията прие във вторник годишния си доклад за интеграцията на ромите и тазгодишната оценка съдържа за първи път преглед на мерките, приложени от страните членки след препоръките на Съвета от 2013 г. за ефективна ромска интеграция. Мерките изискваха държавите да стимулират достъпа на ромите до образование, работни места, здравеопазване и жилища.

Според заместник-председателя на Европейската комисияФранс Тимерманс ромите са част от нашите общества и са част от Европа и страните членки трябва да използват в пълна степен съотвените политически, законови и финансови средства, за да осигурят равни възможности и включване на ромите в обществата.

Еврокомисарят по правосъдие, потребители и равенство между половете Вера Журова подчерта, че са налице някои положителни развития от 2014 г. насам, особено в областта на образованието. По думите й, страните виждат важността от ранното образование като фактор в интеграцията на ромските деца. Все още обаче има много какво да се направи и в образованието, и в осигуряването на жилища и работни места, подчерта еврокомисарят. 

---

Брюксел отчете повишение на цялостното ниво на заетостта в Европейския съюз и еврозоната. От публикувания днес тримесечен преглед на работните места и социалната ситуация става ясно, че заетите хора са три милиона повече в сравнение с миналата година. Дълготрайната безработица също е намаляла с 0,6 процентни пункта и сега е само 4,3 на сто от трудовата сила. Това е най-големия спад в безработицата от 2014 г. насам. Европейската комисия отчита също подобрение и сътрудничество сред страните членки в областта на младежката безработица. В момента тя намалява най-бързо в държавите, които преди са били най-засегнати от световната финансова криза.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама