Община Родопи: Средната брутна заплата при медицинските сестри е 643,96 лева, а не както те твърдят – 496 лева

17:57, 28 юни 16 25 360 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Средната брутна заплата при медицинските сестри е 643,96 лева, а не както твърдят – 496 лева", отбеляза кметът Спасов.  Това обяви кметът на общината Пламен Спасов по повод днешната пресконференция, на която беше обявено, че медицинските сестри от общината ще протестират заради неподписания колективен трудов договор.

Община "Родопи" винаги е подкрепяла медицинските работници, които работят в детските градини, яслите и училищата на нейна територия. Той отбеляза, че в детските и учебни заведения в момента са ангажирани 35 медицински сестри, половината от които са в пенсионна възраст.

Той припомни също, че в началото на първия му мандат е заварил неизплатени възнаграждения за 7 месеца назад, а сега плащанията се извършват регулярно всеки месец. Допълнително медицинските работници са стимулирани със 100 лева за Великден и са получили 13-та заплата миналата година. Освен това всеки, който пътува, му се заплащат пътните до населеното място, в което работи. 

Според кметът Спасов, няма да бъде честно, ако работата на медицинска сестра, която се грижи за 4 деца, каквато е ситуацията в Храбрино, се сравнява с работата на нейна колежка в населени места като Първенец, Ягодово и Марково, където отговорност се носи за над 100 деца.

"Според Кодекса на труда платеният годишен отпуск е 20 дни, договаряме 8 дни допълнително. Другите 10 не разбирам за какво са, по принцип се дават за лоши условия на труд, но има списък на професиите, в които са изброени кой ги получава. Медицинските сестри не попадат в него", подчертаха от администрацията по повод настояването на синдикалисти за 38 дни платен годишен отпуск.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама