След 40 години укрепват улица заради Западната порта на Сердика (снимки)

19:06, 28 юни 16 / Култура 25 340 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Продължава проучването на Западната порта на античния град Сердика след промяна на проекта. Извършва се конструктивно укрепване на столичната ул. „Георг Вашингтон“ в участъка на археологическия обект, за да се намалят рисковете до минимум в цялата зона при консервационно-реставрационните дейности. Проблемът с укрепването е от 70-те години, заради извършваните изкопни работи.



Оригиналният проект е включвал система от бетонни пилони, които да поддържат трасето на улицата и да позволяват нормалното преминаване по нея. В процеса на проучвателните дейности обаче се стига до решението за използване на специална машина, която ще инсталира така наречените анкери. Те представляват система за укрепване, която ще се въведе в самото трасе на улицата. Това обясни зам.-кметът на София д-р Тодор Чобанов, който провери изпълнението на реставрационните работи.



Западната порта на античния град Сердика се свързва с крепостна система, изградена от римския император Марк Аврелий, която е очертавала една от границите на града. Тя е част от много по-голям, запазен на място археологически комплекс.



Проучването е започнало през 1974 г. То прекъсва за период около 30 г. и е подновено през 2011 г. Проектът "Реставрация, консервация, експониране и благоустрояване на археологически парк "Западна порта на Сердика" е финансиран по Норвежкия финансов механизъм за около 1 млн. лева.



Прави се и консервация на археологическите структури от периода V–VI век . Предвижда се Западната порта да стига до подземния комплекс на бул. „Княгиня Мария Луиза“, заради което се провеждат предварителни разговори със собственици на близко намиращи се обекти за преминаване през техните обекти на един археологически пасаж.



Идеята е този пасаж да преминава върху трасето на базилика. Тя е с предполагаеми размери 30 на 100 метра и е с три парадни входа и много богато украсена седемцветна мозайка. Базиликата датира от периода на управление на римския император Константин Велики, когато Сердика е играла важна политическа, културна и религиозна роля.



Голямата сграда с мозайка е едно от най-атрактивните открития. Проучва се и едно голямо скопаване, което археолозите интерпретират като ров около крепостните стени. То вероятно е функционирало през IV век. Пред самата порта пред входа на града е открита масивна дървена конструкция, която е подпирала мост за преминаване над рова. Археолозите са изумени, че дървесината, от която е изработена конструкцията, се е запазила в много добро състояние.



До момента археолозите са получили информация за устройството и развитието на античния град Сердика между II и VI век, за градското планиране и за укрепителните съоръжения. По-малко информация е разкрита за жилищните сгради, тъй като в пространството има само части от сгради.



Етапът на проучване ще приключи в края на лятото. Цялата зона ще бъде превърната в малък парк с археологически ценности, на който ще могат да се провеждат малки културни формати като концерти и фестивали на открито.





Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама