40 майстори представят изделия в Седмицата на занаятите в Пловдив

19:29, 28 юни 16 / Култура 25 506 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Повече от 40 майстори от цялата страна представят различните занаяти от днес в двора на Регионалния етнографски музей в Пловдив, където бе открита Седмицата на занаятите, съобщиха от Общината.



За десета поредна година, традиционната среща на майстори от цялата страна предоставя възможност на туристите и гостите на музея и на Стария град да видят демонстрации на различните видове занаяти, както и да усетят магията сами да измайсторят нещо, под вещото око на майстора.  



В духа на добрата традиция до 3 юли, участие ще вземат иконописци, ножари, оръжейници, медникари, бижутери, майстори на музикални инструменти, тъкачки, дървостругари, дърворезбари, плъсти, кукли, рисувана коприна, рисувани яйца, стъклопис, майсторки на кене, плетиво и везбаще и други, които всеки ден от 9 до 18 часа ще демонстрират своя майсторлък в занаята.



"Всичко тук се прави с мерак, с душа и сърце, затова и измайстореното си има собствено очарование. А туристите получават всичко – и скъп спомен от посетеното място, и нещо достатъчно ценно, на чието сътворение са били свидетели", заяви директорът на музея Ангел Янков.



Майсторите ще отпразнуват и един от най-хубавите български празници – Петровден, предвидено е провеждането на майсторска вечер (петък – ден на майстора). По стар български обичай, през цялата седмица ще има музика и танци, ще се вият кръшни хора между чимширите в двора, ще има много изненади, обещаха домакините.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама