Съдиите в Комисията по атестиране и конкурсите за година няма да гледат дела

21:06, 28 юни 16 25 419 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Магистратите, които ще бъдат избрани за членове на Комисията по атестиране и конкурсите (КАК), ще се откъснат за година от всекидневната си работа. Това реши днес съдийската колегия към Висшия съдебен съвет, пише "Правен свят".

На заседанието се оформиха две становища за статута на магистратите – дали да се откъснат за една година от работата си като съдии или да продължават да я изпълняват, но с намален процент на натовареност. Имаше и компромисно предложение – временно да бъдат с много малък процент натовареност, докато не приключат делата си, но то не бе подложено на гласуване. С 10 на 3 гласа ВСС прие съдиите да не работят като такива, а само да атестират за период от една година.

Днес бе определен и броят на КАК и съотношението член на съвета/магистрат. В комисията ще влизат шестима членове на съвета и 9 съдии - 7 се избират от пленума на ВКС, а 2 – от ВАС. Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов многократно повтори, че държи на широко представителство заради това при избора ще се съобразят да има представители от апелативните райони.

Спор имаше дали Калин Калпакчиев да бъде избран в състава на КАК. Галина Карагьозова, която го предложи, заяви, че предстои изготвянето на много правила и наредба, един човек може да допринесе с нещо полезно, ще има по-голяма оперативност. Тя дори поиска 7 от колегията да влязат в КАК, на което пък Калпакчиев отвърна: "Гласувайте за седем, така ще мога да участвам в комисията и да дам своя принос. Гласувайки за седем, гласувате за мен."

Георги Колев пък му отговори, че това може и да е антиагитация. В разговора се намеси и Соня Найденова, която напомни, че Калпакчиев е избран от общото събрание на съдиите за член на съвета и ако влезе в КАК, всички съдии, избрани от съдии, ще участват в комисията. А на реплика на Милка Итова, че не е казано, че трябва задължително Калпакчиев да участва в комисията и че ще направи други предложения, Галина Карагьозова я упрекна, че това е лично отношение.  Така или иначе, нито бе възприета идеята 7 от съвета да бъдат част от КАК, нито Калпакчиев бе одобрен. Той бе подкрепен от шестима от колегията, толкова бяха и против и това са Милка Итова, Каролина Неделчева, Светла Петкова, Георги Колев, Димитър Узунов и Даниела Костова.

И така, от ВСС във въпросната комисия влизат Милка Итова (само Светла Петкова бе против), Галя Георгиева (против бе Галина Карагьозова), Даниела Костова (Лозан Панов против), Каролина Неделчева (Камен Иванов и Соня Найденова против), Юлия Ковачева (против бяха Светла Петкова, Димитър Узунов и Галя Георгиева) и Камен Иванов (всички "за").

На днешното заседание колегията реши всеки месец дисциплинарната комисия да внася справки за образуваните досъдебни производства срещу съдии, за висящите дела срещу такива, както и за дела срещу неизвестен извършител магистрат.

Тази информация била необходима по няколко причини – за контрол по срочността и продължителността на производствата. Защото е важно делата срещу съдии важни с оглед значимостта на засегнатия интерес и с оглед авторитета на правосъдието да приключат максимално бързо, което е задължение на съда и прокуратурата, изтъкна Калин Калпакчиев.

Освен това колегията трябва да има поглед и върху продължителността на временното отстраняване от длъжност на съдиите, както и с оглед дисциплинарните си правомощия.

Галина Карагьозова добави, че някои от задължените лица да подават тази информация не отговаряли на запитванията за образуваните досъдебни производства. Тя припомни, че според решение на ВСС от миналата година задължени лица са председателите на ВКС, САС и СГС и главния прокурор, а създаването на такъв вътрешен регистър е било провокирано от изпуснат срок за образуване на дисциплинарно производство срещу съдия от Пазарджик.

В крайна сметка с 6 на 5 гласа бе одобрено предложението за редовно попълване на регистъра и предоставяне на справки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама