Медицинските сестри протестират пред Община Родопи

08:51, 29 юни 16 25 388 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Медицинските сестри от община "Родопи" излизат днес на протест, а причина е неподписания общинския колективен трудов договор. Работещите в сферата настояват за увеличение на основното трудово възнаграждение. Лидерът на КНСБ в Пловдив Боян Бойкински. твърди, че сестрите получават 496 лева, има и единични случаи 520 лева. "Нашите искания по време на преговорите бяха заплата да достигне договорения 520 лева, които са договорени в браншовия колективен договор", каза Бойкински

Настояват и за платен годишен отпуск на медицинските сестри в размер на 38 работни дни. Предложението на община Родопи е за 28 работни дни. Искат допълнително средства за закупуване на работно облекло в размер на половин работна заплата и еднократно материално стимулиране за 7 април.

"Средната брутна заплата при медицинските сестри е 643,96 лева, а не както твърдят – 496 лева", отговори кметът на "Родопи" Пламен Спасов.  

Той припомни също, че в началото на първия му мандат е заварил неизплатени възнаграждения за 7 месеца назад, а сега плащанията се извършват регулярно всеки месец. Допълнително медицинските работници са стимулирани със 100 лева за Великден и са получили 13-та заплата миналата година. Освен това всеки, който пътува, му се заплащат пътните до населеното място, в което работи. 

Според кметът Спасов, няма да бъде честно, ако работата на медицинска сестра, която се грижи за 4 деца, каквато е ситуацията в Храбрино, се сравнява с работата на нейна колежка в населени места като Първенец, Ягодово и Марково, където отговорност се носи за над 100 деца.

"Според Кодекса на труда платеният годишен отпуск е 20 дни, договаряме 8 дни допълнително", подчертаха от администрацията по повод настояването на синдикалисти за 38 дни платен годишен отпуск.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама