Парламентът ще решава за съдийското самоуправление в съдебния закон

08:52, 29 юни 16 / Политика 25 408 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Вторият пакет с промени в Закона за съдебната власт влиза в парламента за обсъждане на първо четене. Депутатите ще дебатират по разписаните подробно текстове за реформа в прокуратурата, увеличаването на съдийското самоуправление, промените в атестирането на магистратите и детайлите около новите дейности на Инспектората към ВСС.

Преди седмица законопроектът беше одобрен на първо четене от правната комисия на Народното събрание. Той мина с  гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок, “Патриотичния фронт”, АБВ, “Български демократичен център” и "Атака".

При обсъждането тогава най-голям проблем се оказа по-голямото съдийско самоуправление, срещу които застанаха както Висшия съдебен съвет, въпреки че представителите му там нямаха мандат за такова мнение, така и съдия №1 Лозан Панов, председателят на Върховния административен съд Георги Колев и ДПС. Главният прокурор Сотир Цацаров пък подкрепи промените в прокуратурата за децентрализация и повече отчетност.

Очакванията на правосъдното министерство са законът да бъде гласуван преди народните представители да излязат в лятна ваканция август месец.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама