ВСС с готовност да погне съдия Елена Тодорова от Свиленград

07:11, 03 ное 16 25 690 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Г-жо Георгиева, на всеослушание казахте доста скандални неща за Елена Тодорова от Районен съд Свиленград. Вече казахте А, нека да кажем и Б.

Ще разговарям с колегите от Окръжен съд Хасково. По този въпрос има проверка, няма да коментирам тук пред Вас какво е констатирано. Това е работа на съвета, когато се занимаем с нейната дейност ще получите повече информация.

Вие вече казахте какво е правено, Вие съобщихте, че не са осчетоводявани ордери, че не са изписвани дела на време, че има съмнения за неслучайно разпределение на делата?

Значи има доклад от Окръжен съд Хасково. Г-жа Тянкова е назначила проверка и констатациите ще бъдат разглеждани от ВСС. Не искам да коментирам неща, които вече съм казала. Искам да знаете, че поддържам това, което съм казала и аз никога не се отричам от това, което съм казала.

Смятате ли да образувате дисциплинарно производство срещу Елена Тодорова?

Не може да образуваме дисциплинарно производство, защото с изменението на Закона за съдебната власт, ВСС няма право да образува, т.е да има инициативата. ВСС образува, но не може да стане от ВСС. Ако административният ръководител предложи, може да се започне. Може да кажем, че има съдия, който е нарушил закона и може да го накаже или да направите предложение ние да го накажем дисциплинарно.

А как ще коментирате, че Елена Тодорова е ваш човек и че е ваше протеже?

О, моля ви. Аз нямам нито един човек, който да е мой. Нямам протежета, това добре го запомнете. В публичното пространство се разпространяват всякакви такива.

В Свиленград се говори точно това. Как ще оборите приказките?

Ще ми дадете ли възможност да отговоря, без да ме прекъсвате, както правите Вие. В Свиленград може много да се говори. То навсякъде много неща се говорят, но въпросът е, кое е истината. Нямам нито един председател, който да е мой човек. Не работя с мои хора. Принципно ВСС не работи със свои хора. Искам да кажа, че обществото трябва да се примири със закона. ВСС избира административните ръководители. Ако някой смята, че може отвън да налага административни ръководители и да упражнява натиск върху нас, това просто няма начин да се случи и не се е случвало.

Вие говорите за Елена Тодорова още като за административен ръководител, а тя не е. А моето лично мнение е, че тя дори няма място като редови съдия?

Нарушенията на Елена Тодорова не смятам да ги коментирам тук.  Направила съм го пред съвета. Това, което съм казала и е записано в протокола е така. Аз може да съм член на съвета, може да съм председател на дисциплинарната комисия, но сме колективен орган и някои решения трябва да ги вземем колективно и няма как да решавам съдбата на Елена Тодорова сама.

Г-жо Георгиева, аз се съмнявам в думите Ви...За „любимката Ви“ Румяна Ченалова от Софийски градски съд ли дойде предложението за дисциплинарното уволнение?

Тогава законът беше друг. Ние имахме право след като извършим проверката, на базата на фактите да направим предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу нея. И точно това сме направили 3 предложения за нейното дисциплинарно наказание, две от които са обединени заедно с предложението на министъра. Но сега законодателят очевидно е счел, че министърът на правосъдието може да прави такива предложения. Аз съм със съмнения за обективността в тия случай, защото знаете министърът на правосъдието е политическо лице. Ще Ви посъветвам обаче да не се съмнявате много в това, което Ви казвам. Казах, че което съм казала не се отричам от него. Може да отворите протокола и да го прочете.

Няма защо да го отваряме, всичко което казахте е записано със звук. Заявявате, че не са осчетоводяване касови ордери, антидатиране на съдебни актове, просрочване на делата с години и ние вече ги показваме на обществото?

Да, има просрочване на делата, има касови ордери, които са намерени по делата и не са били изплащани  на вещи лица. Не знам защо това се е случвало.

Ако беше друг съдия досега вече да сте го „опраскали“, както е модерно да се казва.

Аз пък не Ви позволявам по този начин да говорите с мен и да казвате, че правим разлика между съдиите. Никой не прави разлика между съдиите. Всеки съдия си отговоря според нарушенията, които е допуснал.

Тук разговора по темата за Елена Тодорова приключва. Няколко репортери задават въпроса, кога Съдебната палата в Хасково ще има рампа за хора в неравностойно положение. Разговорът преминава на висок тон. Оказва се, че председателят на Окръжен съд Хасково Миглена Тянкова е поискала няколко пъти от ВСС да се отпуснат средства. След няколко разговора на няколко журналисти с представляващия ВСС Димитър Узунов,той обеща, че средства ще бъдат отпуснати през януари. Вчера Галя Георгиева също обясни, че е запозната с проблема и че ще се намери разрешение. И Topnovini.bg ще публикува брутални снимки, какво неудобство причинява това, че няма такава рампа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама