Три подвижни изборни секции ще има в Бургаска област

07:30, 03 ное 16 25 272 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Три ще бъдат подвижните секции за предстоящите президентски избори в областта – по една в Бургас, Карнобат и Поморие. Това съобщи за Topnovini.bg председателят на Районната избирателна комисия Елка Стоянова.

За да се образува такава секция, според Изборния кодекс, трябва да има подадени най-малко десет заявления.

Във всяка сграда, където има секции на повече от един етаж, а също и където достъпът е затруднен от стъпала, са предвидени рампи или специални входове, които  хората със затруднено предвижване ще имат възможността да ползват.

Елка Стоянова коментира и това, че в Бургаска област ще има 14 секции, в които ще има машинно гласуване. Три от тези секции са в Айтос, също три и в Карнобат, останалите осем ще са в Бургас, като те са разпределени в училищата „Княз Борис I”, „Константин Петканов” и ПГРЕ „Г. С. Раковски“.

„Машинното гласуване означава, че хората ще трябва да отидат в секционната комисия, но вътре в нея, освен тъмната стаичка, има и един параван, зад който има сложена машина с дисплей. На него, след въвеждане на лични данни, се появява бюлетината, избира се съответното квадратче и се потвърждава изборът. Накрая се дава една разписка, която всъщност представлява бюлетината. По същия начин – като другата бюлетина, тя се сгъва и се носи при избирателната комисия, само че се пуска не в стъклената урна, а в малка непрозрачна кутия“ , уточни Стоянова.

Когато приключи гласуването, секционната комисия вади всички гласове, подадени през машината и се прибавят към останалите, които са намерени в урната. Те не се броят отделно. Просто се записват на отделен ред в секционните протоколи.

Машините са направени така, че избирателят ще има достатъчно време да упражни правото си на глас.

Тази вечер пък ще се обучават членовете на РИК – Бургас във връзка с машинното гласуване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама