Предлагат званието „Почетен гражданин на Добрич“ да може да се отнема

10:56, 03 ное 16 25 365 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Добрич обяви публично обсъждане на наредба за символите и отличията. Според нея, символите на община Добрич са знаме, герб, девиз, Ден на град Добрич и химн.

Промени са предвидени най-вече по отношение на удостояването със званието „Почетен гражданин на Добрич“. Предложения за това вече ще могат да се правят само от кметът, председателят на Общинския съвет, най-малко четиринадесет общински съветници, официални обществени и професионални организации и творчески формирования, както и инициативни граждански комитети със състав не по-малко от 30 души, формирани чрез съответна подписка.

Към предложенията трябва да се прилага и писмено съгласие на кандидата за удостояване със званието или неговите наследници. Друго изискване е да има писмена декларация за принадлежност/непринадлежност към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна. Ако предложеният не получи необходимия брой гласове, кандидатурата му може да се поднови след 2 години.

Удостояване със званието "Почетен гражданин на Добрич" се извършва на официална церемония, която се провежда на тържествената сесия на Общинския съвет в Деня на Добрич или друг ден, определен с решение на ОС. Може това да стане и на редовна сесия.

Наредбата предвижда, че Общинският съвет със свое решение може да отнеме званието "Почетен гражданин на Добрич". Това може да стане в случаите, когато след присъждането лицата са осъдени за умишлено престъпление от общ характер за три години и имат влязла в сила присъда; ако със свои действия, обръщения или послания петнят доброто име на града и на България. Друга възможност е, ако писмено са заявили това или са подали неверни данни в декларацията.

Лишените от званието "Почетен гражданин на Добрич" са длъжни да върнат Почетния знак с лента и удостоверението в едномесечен срок след решението на Общинския съвет за лишаване от звание.

Носителите на званието се предвижда да имат право да бъдат включвани в състава на представителни делегации на град Добрич в страната и чужбина за сметка на общинския бюджет, да присъстват на заседания на ОС с право на съвещателен глас, да участват в чествания и празници, организирани от Община град Добрич.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама