ВСС не махна Димитър Узунов като представляващ съвета, Найденова ще сезира парламента

12:00, 03 ное 16 25 289 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пленумът на ВСС с 8 на 14 гласа реши да остави кадровикът Димитър Узунов като представляващ съвета и да не му иска оставката. Кадровиците трябваше да вземат отношение по редица неистини изказани от Узунов в телевизионен ефир срещу колегата му Калин Калпакчиев. Друг повод за исканата оставка беше и поводът едноличното решение на Узунов кои членове на управляващия съдебната власт орган да се срещнат с европрокурорите, които ревизират работата на държавното ни обвинение.

След края на гласуване пък Соня Найденова обяви, че ще сезира писмено парламента за поведението на Узунов. По думите й, тъй като по време на заседанието не се е намерил отговор на въпроса за отговорността на магистратите, и за поведението на представляващия Узунов, тя като избрана от квотата на НС за член на ВСС ще отправи призив към парламента да даде той оценка за неговите действия.

"Надявам се тяхната оценка да замести нашата, която недадохме, къде е границата на професионалното поведение", заяви Найденова.

Дебатът за оставката на Узунов продължи два часа, като темата за неверните факти изнесени от него по отношение Калин Калпакчиев биваше изместена постоянно от лични нападки между членовете и европроектите на ВСС. Никой от кадровиците обаче не заяви, че предствляващият наистина е изрекъл неверни или верни факти по отношение на Калпакчиев.

Главният прокурор Сотир Цацаров също взе отношение по темата. "Калпакчиев е прав, спрямо него да не бъдат изричани лъжи", коментира той, но отбеляза, че в материал публикуван в блога му, и в печатна медия, Калпакчиев е изрекъл неистини към самия него. Той помоли кадровикът да мери с еднакъв аршин, на което той отговори, че едно са неверни факти, други е отрицателно мнение и позиция, като разлика между двете неща трябва да се прави.

Димитър Узунов взе в края на дебата думата, в опит да се защити от думите на шефа на ВКС Лозан Панов, който продължи и в това заседание да го обвинява в неспазване на правилата, когато по своя собствена преценка и критерии, Узунов е определил кои от кадровиците да се срещнат с европрокурорите проверяващи работата на държавното обвинение у нас.

Той нападна Лозан Панов като му припомни, че е "бил на амбразурата" за него, когато се е провеждал изборът му за шеф на ВКС през 2014. "По време на цялата процедура за избор, вие се криехте в моя кабинет", разкри още Узунов от обстоятелствата около избора на Панов.

Шефът на ВАС Георги Колев пък призова дебата най-сетне да се прекрати и да се гласува, тъй като той бил изключително зает. "Явно нямате много работа, аз имам, затова правя рядко медийни изяви", каза той допълни, че това е разлика между него и Калпакчиев, който често е в медиите и дори има време да списва личен блог с текствое насочени към съдебната система.

В крайна сметка единствено Калпакчиев, Юлия Ковачева, Камен Иванов, Юлиана Колева, Елка Атанасова, Соня Найденова, Галина Карагьозова и Лозан Панов гласувата "за" да бъде сменен Узунов като председателстващ ВСС. Това обаче не беше достатъчно да се пребори мнозинството, което гласува все по начина, по който го прави и главният прокурор Цацаров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама