БОС отказа да изпълни европейски заповеди за арест спрямо затворник в Бургас

12:37, 03 ное 16 25 459 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бургаският окръжният съд отказа да изпълни две европейски заповеди за арест, издадени спрямо лицето Васил И. Едната заповед е от 31 октомври 2008 г. на Апелативния съд в гръцкия град Патра, а втората е от 1 март 2007 г. на Апелативния съд в друг гръцки град – Лариса. БОС прие да се приведат в изпълнение наказанията „Лишаване от свобода“ на българския гражданин, който в момента е в бургаския затвора, с влезли в сила решения от 10 април 2006 г. на Апелативния съд в Патра и решение от 1 март 2007 г. на Апелативния съд в Лариса.

Като взе предвид представените по делото доказателства, съдържанието на европейските заповеди за арест и становищата на страните, Бургаският окръжен съд установи, че се касае за престъпления (кражби), които са такива и по наказателното законодателство на Република България, като това обстоятелство съответства на чл. 36, ал. 2 от Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест. Съдът намери, че не следва да бъде уважено искането на съдебните власти на Република Гърция и исканото лице да не бъде предадено за изпълнение на влезли в сила присъди в тази държава. Съгласно чл. 40, ал. 1, т. 4 от ЗЕЕЗА исканото лице е български гражданин, който понастоящем се намира в Затвора – гр. Бургас, където изтърпява наказание „Лишаване от свобода“ по наказателно дело на Районен съд – Нова Загора. Освен това на производство в Бургаския окръжен съд е наказателно дело по реда на чл. 44, ал. 13, вр. ал. 11 ЗЕЕЗА, с оглед признаване на влезли в сила присъди срещу Васил И. в Република Гърция по други европейски заповеди за арест за извършени от него престъпления на територията на страната, с общо наказание 10 години „Лишаване от свобода“.

Бургаският окръжен съд в своето становище се съобрази и с изразеното несъгласие на исканото лице да бъде предадено на гръцките съдебни власти.

Решението на Окръжния съд в Бургас подлежи на обжалване пред Апелативния съд в града в петдневен срок.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама