Екшън драмата с отвличане и опит за убийство отново на първа инстанция, заради съществени нарушения

12:45, 03 ное 16 25 325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Със свое решение тричленен състав на Апелативен съд Велико Търново отмени изцяло присъда, постановена от Окръжен съд Русе и върна делото за ново разглеждане от друг състав на първоинстанционния съд.

Това касае драмата с елементи на екшън с отвличане и опит за убийство и самоубийство, разиграла се в Писанец преди година.

Със своята присъда от 15.06.2016г. Окръжен съд Русе е признал подсъдимия Славомир Стоичков от Търговище за виновен в това, че на 10.06.2015 г. в с. Писанец, обл. Русенска направил опит умишлено да умъртви Невена, родена през 1991г., като деянието останало недовършено по независещи от дееца причини, поради което и на основание чл. 115, вр. с чл. 18 ал. 1 от НК и чл. 303 от НПК, съдът го осъдил на 12 години лишаване от свобода.

Славомир Е. С. е признат за виновен и в това, че на 09.06.2015 г. в гр. Търговище отвлякъл Невена Р. Р., поради което и на основание чл. 142 ал. 1 от НК и чл. 303 от НПК го осъдил на 5 години лишаване от свобода.

Със същата присъда подсъдимият е признат за виновен и в това, че на 09.06.2015 г. в гр. Търговище отнел чуждо МПС – лек автомобил „Ауди А3” на стойност 2 000 лева от владението на М. Р. М. (жена, р. 1992 г.) без нейно съгласие, с намерение да го ползва, ползвал го, в резултат на което последвала повреда на превозното средство и то било изоставено без надзор в с. Писанец, обл. Русенска, като за отнемането му е употребена сила, поради което и на основаните чл. 346 ал. 5, вр. ал. 2, пр. 1 и пр. 2, вр. ал. 1 от НК и чл. 303 от НПК, подсъдимият е осъден на 5 години лишаване от свобода и лишен от право да управлява МПС за срок от 8 години.

На основание чл. 23 ал. 1 и 2 от НК, на подсъдимият е определено едно общо наказание измежду наложените за трите отделни престъпни деяния, а именно най-тежкото от тях – 12 години лишаване от свобода, което да изтърпи при първоначален строг режим в затворническо заведение от закрит тип. Към него е присъединено и наказанието 8 години лишаване от право да управлява МПС.

Славомир е осъден да заплати на пострадалата Невена Р. Р. сумата от 20 000 лева като обезщетение за претърпените от нея неимуществени вреди в резултат от извършените престъпления, ведно със законната лихва, считано от 10.06.2015 г. до окончателното и изплащане.

Делото в Апелативен съд Велико Търново е образувано по протест на Окръжна прокуратура Русе и въззивни жалби от подсъдимия и частния обвинител и граждански ищец.

Състав на ВТАС е разгледал делото в открито заседание на 17 октомври и го е обявил за решаване. След като са се запознали с оплакванията в протеста и жалбите, с доказателствата по делото и като са изслушали становищата на страните в съдебно заседание, съдиите от Апелативния съд са извършили цялостна проверка на атакуваната присъда.

В хода и е установено, че е допуснато съществено процесуално нарушение по смисъла на чл. 348, ал. 3, т. 2 във вр. с ал. 1, т. 2 от НПК. В листите на мотивите към първоинстанционната присъда в ОС Русе липсват мотиви по третото обвинение по чл. 346 ал. 5, вр. с ал. 2, предл. 1 и 2 от НК, както и мотиви относно определянето на общото наказание по чл. 23 ал. 1 от НК. Липсват и мотиви относно неприлагането на разпоредбата на чл. 58, б „а” от НК по първото обвинение, свързано с това, че се касае за опит. При сравняване на публикуваните на електронната страница на ОС-Русе мотиви с тези, приложени в кориците на делото е установено, че в последното липсват три от страниците.

Това води до невъзможност да се проследи как е формирано съдийското убеждение, като липсата на фактически и задълбочен правен анализ, липсата на собствени съждения по установената фактическа обстановка, оценка на противоречията, съответно изводи защо едни доказателства се приемат, а други отхвърлят, води до един тежък порок на постановения съдебен акт. Според състава на ВТАС, този порок няма как да бъде отстранен от въззивната инстанция независимо от становищата на страните.

„Атакуваният съдебен акт е изцяло в разрез с авторитета на съдебния орган, който го е издал, поради което е наложителна неговата цялостна отмяна и разглеждане на делото от друг съдебен състав на Русенския окръжен съд, при което да се вземат мерки за отстраняване на допуснатите съществени процесуални нарушения”, се посочва в мотивите към решението на ВТАС.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване или протест. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама