Капитан на арестуван в Румъния кораб обжалва наложената му конфискация

12:51, 03 ное 16 25 390 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Христо Спасов, капитан на арестувания през 2011 г. в Румъния риболовен кораб, обжалва пред Апелативния съд във Варна решението на добричките магистрати, които са признали наложената му от румънски съдилища специална конфискация на 10 000 румънски леи с левова равностойност 4395,12 лв.

Решението на Добричкия окръжен съд е от края на август тази година. С него първата съдебна инстанция е признала присъда на Окръжния съд в Мангалия от февруари 2013 г.), както и съдебно решение от октомври същата година на Апелативния съд в Констанца. Наказанието, наложено на българския капитан, е основано на румънска Извънредна правителствена наредба за престъпления против околната среда, включително незаконен трафик на застрашени животински видове и застрашени растителни видове и разновидности. Делото в България е основано на прилагането на принципа за взаимно признаване на Решение за конфискация по реда на чл.16 и сл. от Закон за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции, съобщиха от пресслужбата на съда.

Риболовният кораб, капитан Христо Спасов и неговият екипаж бяха арестувани на 13 април 2011 г. в момент, когато са осъществявали стопански риболов на 22 мили от брега срещу град Мангалия – в изключителната икономическа зона на Румъния. Капитан Спасов е притежавал надлежно разрешително за извършване на стопански риболов, издадено от българските власти. Румъния обаче намери, че то не е достатъчно, а било нужно разрешение и от тяхната държава.

Защитата на капитана припомни днес, че обществените отношения в областта на рибарството се регулират от общата политика на ЕС чрез нормативни актове на Съюза, наричани регламенти. Като актове на ЕС те са приложими на територията на всяка държава членка, а регламентът става част от действащото право на държавата. Правото на равен достъп до водите и ресурсите на ЕС за всички риболовни кораби на ЕС е един от най-важните принципи на общата политика по рибарство. Именно това право на ЕС е установило норма, според която с едно разрешение на държава, член на ЕС, може да се ловува и в изключителната икономическа зона на Румъния, без за това да е било необходимо разрешение от румънските власти. Българският рибарски кораб и капитанът са били включен в регистъра на риболовните кораби на ЕС и са имали разрешителни за стопански риболов от българските власти.

Още през 2011 г. скандалът с ареста на българския кораб и на капитан Спасов предизвика посещение в Румъния на еврокомисар от Комисията по рибарство и морско дело. Два пъти първоинстанционният румънски съд оправда капитан Спасов, като прие правото на равен и свободен достъп на българските кораби до изключителната икономическа зона на Румъния в Черно море и всеки път след протест на прокуратурата делото е било възстановявано.

Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в установения от закона 30-дневен срок.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама