Върховна касационна прокуратура: Има множество нарушения при строежа на зоокъта в Пловдив

15:09, 03 ное 16 25 370 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Върховна касационна прокуратура е отменила постановленията на Окръжна и на Апелативна прокуратура в Пловдив за отказа им да образуват досъдебно производство по строителството на зоокъта. Според върховните магистрати има нарушения в двата основни закона-за обществените поръчки и за устройство на територията. "И към момента няма влезли в сила и валидни Общ устройствен план, скица виза за проектиране и разрешение за строеж, това определя строителството като незаконно и подлежащо на премахване", се казва още в постановлението.

Окръжна прокуратура трябва да извърши нова проверка и в срок от 2 месеца да се произнесе дали ще образува досъдебно производство. Върховната касационна прокуратура е сезирана от бившия кмет на район „Западен“ Десислава Желязкова. Според магистратите провеждането на обществените поръчки са били определени не въз основа за количествено-стойностни сметки. "Както първата, така и втората обществени поръчки са проведени съответно е започнало строителство преди да има влязъл в сила Общ устройствен план и преди да са налице изискуемите строителни книжа", цитира част от постановлението Десислава Желязкова.

Върховните магистрати казват, че трябва да се вземе предвит, че количествено-стойностната сметка е била приета повече от година след определяне на прогнозната цена и увеличаването на бюджета за строежа на зоокъта, който досега е 4.6 млн.лв. Също според прокуратурата нарушенията на Закона за обществените поръчки при прекратяването на първата процедура и по реда, по който е обявена втората, са допуснати от общинската администрация с цел фирма "Запрянови 03" ООД да я спечелят.

Общинският съветник от ПФ Слави Георгиев заяви, че имат желание да се намери начин зоокъта да бъде узаконен, но длъжностните лица включително и кмета Тотев да бъдат наказани. "Още утре ще изпратя това постановление до премиера Бойко Борисов, за да е наясно какви ги върши кметът втори мандат от неговата партия Иван Тотев", допълни Георгиев.

"Не сме запознати с постановлението на Върховната касационна прокуратура (ВКП) за Зоокъта", беше краткият коментар на представители на Община Пловдив.  

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама