Почетният гражданин на Добрич Атанас Пеев навърши 80 години

16:36, 03 ное 16 25 563 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На 1 ноември Атанас Пеев - журналист, родовед, краевед, общественик и почетен гражданин на Добрич, навърши 80 години. По този повод Община град Добрич, Съюза на краеведите в България и Дружество „Отец Павел Атанасов“ – Добрич организират негово честване на 3 ноември от 17.30 ч. в Огледална зала „Нели Божкова“. На същия ден от 11.00 ч. в Малката заседателна зала на Община град Добрич се проведе пресконференция с участието на Атанас Пеев, доц. д-р Антоанета Запрянова – председател на Българска генеалогична федерация „Родознание“, доц.  д-р Александър Ковачев – председател на Съюз на краеведите в България и доц. д-р Венцислав Димов – фолклорист.

По инициатива на Атанас Пеев (27.07.2000 г.) в Добрич е учредено първото в града и в Добруджа Дружество на краеведите. Днес то със своята изследователска, популяризаторска и издателска дейност е едно от най-активните и най-авторитетните в страната. Неизменен председател на дружеството от неговото създаване до днес е Атанас Пеев – заслужена оценка за неуморния му труд. По негова инициатива  още от самото му създаване до днес Дружеството на краеведите в Добрич издава сборника „Краезнание”. От 28.03.2008 г. дружеството носи името на големия добруджанец, просветител и фолклорист Дядо Павел Атанасов.

През 2017 година ще се навършат двадесет и пет години и от създадения пак по инициатива на Атанас Пеев Клуб „Родознание” в Добрич, отново единствен в града  и региона. От 1993 г. непрекъснато е член на Управителния съвет на Българската генеаложка федерация „Родознание”.

Автор е на 32 книги, някои от тях с по две издания. Атанас Пеев е един от най-ревностните изследователи на добруджанския фолклор във всичките му разновидности – песенен, танцов и музикален.

Той е единствен двукратен носител на званието „Почетен член“ на Съюза на краеведите в България у нас и на Българската генеалогична федерация „Родознание” и е вписан в нейната Почетна книга., носител на званието „Почетен гражданин на Добрич” (2002), на Златна лира на Съюза на българските музикални и танцови дейци (2006 и 2011), Заслужил деятел на Български червен кръст, Заслужил деятел на СБА, член е на: Съюза на българските журналисти – 1980 г., Съюза на учените в България -1998 г., Съюза на българските музикални и танцови дейци – 2006 г.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама