Почетоха с военен ритуал контраадмирал Сава Иванов

16:43, 03 ное 16 25 476 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С военен ритуал във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ днес бяха поднесени цветя пред барелефа на контраадмирал Сава Иванов по повод 125-годишнаната от рождението му. На тържеството присъстваха командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев, началникът на ВВМУ „Н.Й.Вапцаров” комодор Боян Медникаров, офицери и курсанти.

Контраадмирал Сава Иванов е роден през 1891 г. и е внук на Колю Фичето. Завършва с отличие Военното училище в София, след това морски кадетски корпус в Санкт Петербург. Около година е бил командир на кораб, след което специализира специализира морско въздухоплаване в Германия.

През 1918 - 1919 г. е бил командир на водосамолетната станция във Варна. Участва в бойни полети през войната. От 1928 до 1931 г. е началник на Морското училище, между 1933 и 1935 г. е командир на Дунавската флотилия, през следващите три години – командващ флота на Негово Величество. През 1941 г. е произведен в контраадмирал, през 1944 г. е уволнен и репресиран. Комунистическите дейци във флота се борят с живата памет за него до самия край на режима.

Контраадмирал Сава Иванов е бил член на Главното управление на Български народен морски сговор и редактор на списание „Морски сговор“. Преподава военноморско въздухоплаване, чете лекции на млади офицери по метеорология, океанография и морска авиация, както и в корабоначалническия курс за гражданския флот. Написва и издава 16 книги, превежда 32 и пише 372 статии. За времето си е крупна фигура в българската военноморска историография.

Умира на 1 април 1958 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама