Обвиниха мъж измамил 117 души със записи на заповед

17:04, 03 ное 16 25 331 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Обвинителен акт срещу 57-годишния И. Д. за извършени множество документни престъпления внесе в съда Районна прокуратура Чирпан. Той е предаден на съд за това, че в периода от 2003 г. до 1. 06. 2014 г. в с. Черна гора, с. Гита, с. Оризово, с . Преславен и старозагорското с. Дълбоки,  в условията на продължавано престъпление, чрез измама е склонил 117 лица да подпишат частни документи - записи на заповеди за различни суми от 200 лв. до 5000 лв. със съдържание, което не съответства на волята на подписалите ги – престъпление по чл. 315, ал. 2 от Наказателния кодекс.

На И. Д. е повдигнато обвинение и за това, че в периода  24. 04. 2008 г. до 16. 01. 2014 г. в  Чирпан и в Стара Загора, в условията на продължавано престъпление, противозаконно се е ползвал от документи – записи на заповеди пред Районен съд Чирпан и Районен съд Стара Загора по частни граждански дела, като е знаел, че издателите на документите – общо 86 лица са ги подписали без намерение да се задължат по тях – престъпление по чл. 317 във връзка с чл. 26 от Наказателния кодекс.

След проведено двугодишно разследване, в хода на което са разпитани повече от 160 свидетели, изготвени множество експертизи и изискани голямо количество документи, делото, съдържащо 24 тома,  е внесено в Районен съд Чирпан с обвинителен акт, описващ 203 отделни деяния.

При разследването е установено, че И. Д. в качеството си на пълномощник на собственик на кабелна телевизия е въвеждал в заблуждение абонатите на телевизията, като възползвайки се от неопитността им в областта на облигационните отношения, а понякога и от неграмотността или слабограмотността им, им давал да подпишат предварително подготвени записи на заповед за различни суми, било в негова лична полза, било в полза на съпругата му – собственик на кабелната телевизия, въпреки че лицата не дължали подобни суми. В някои от случаите И. Д. не казвал на лицата какво подписват, в други случаи им казвал, че се подписват за продължаване или пък за прекратяване на договора за кабелна телевизия.

Впоследствие обвиняемият подал до районните съдилища в Стара Загора и Чирпан заявления, с които поискал издаването на изпълнителни листове срещу подписалите записи на заповед лица. По образуваните в съдилищата частни граждански дела, лицата били осъдени да заплатят на И. Д.  или на фирмата на съпругата му сумите, посочени в записите на заповед, ведно с лихви и направените съдебни разноски.

Разпитан като обвиняем в хода на производството, И. Д не се е признал за виновен и се е възползвал от правото си да не дава обяснения. Предстои Районен съд Чирпан да насрочи първо заседание по делото.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама