В Деня на металурга Бойко Борисов посети шуменската фирма „Алкомет”

17:48, 03 ное 16 25 628 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Деня на металурга премиерът Бойко Борисов посети шуменската фирма „Алкомет”. Борисов бе патрон на професионалния празник на металурзите, организиран от ръководството на предприятието и Българска асоциация на металургичната индустрия.

Пред присъстващите Борисов посочи, че 27% от брутния вътрешен продукт у нас се пада на металургията. Борисов благодари на собствениците на „Алкомет” и подчерта, че още през 2018 година в Шуменско ще се открият нови четири предприятия и припомни, че правителството е отпуснало десетки милиони левове за обновяване и модернизиране на инфраструктурата в региона.

На церемонията присътваха още председателят на Българска асоциация на металургичната индустрия Антон Петров, председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев, областният управител на Шумен Донка Иванова, кметът на града Любомир Христов.



„Дойдохме тук преди 17 години. Тогава предприятието произвеждаше 400 тона продукция. Преследвахме мечтите си. Инвестирахме 80 милиона евро и днес произвеждаме годишно 60 000 тона продукция. Ще инвестираме още 35 милиона евро, защото искаме да достигнем до 100 хиляди тона продукция на година и оборот от 500 милиона лева”, заяви собственикът на „Алкомет” Фикрет Индже и благодари на премиера Бойко Борисов за подкрепата.

„Осъзнаваме, че работим в сложна икономическа среда. Предизвикателство за нас е високата цена на суровината и изискванията на крайните потребители. На фона на това бизнес средата става все по-трудна. Ще инвестираме в технологии 35-40 милиона. Ще стартираме нови производствени мощности и ще открием нови 100 работни места”, каза пред присъстващите Фикрет Кузуджу също собственик на „Алкомет”. Той покани следващата година министър-председателят Бойко Борисов да открие новите производствени мощности в предприятието.

В приветствието си към металурзите и гостите на празника кметът на Шумен Любомир Христов изтъкна, че фирма „Алкомет” е сред най-голямите предприятия за производство на алуминиеви изделия в Европа. „Фирмата е най-големият работодател в региона. Искам да благодаря на Фикрет Индже и за това, че е най-големият дарител в Шуменско”, каза кметът Любомир Христов.

В металургичният бранш у нас през последните 15 години са направени 4.5 милиарда лева инвестиции. От тях 160 милиона лева принадлежат на „Алкомет”.

Продукцията на българските металурзи е на европейско и световно ниво, а производителността в бранша е пет пъти по-висока от средната за страната. „Годишното производство в сектора възлиза на 7 милиарда лева, като делът на износа е 6 милиарда лева. Металургията в България е водещ отрасъл”, подчерта председателят на Българска асоциация на металургичната индустрия Антон Петров.

Турският посланик Сюлейман Гьокче посочи, че фирма „Алкомет” е важна основа за българската и турската промишленост. „Предприятието е обща гордост за двете страни. Турските инвестиции в районите на Шумен, Разград и Търговище се увеличават”, каза Гьокче и добави, че над 2 милиарда долара са инвестициите на Турция в България, а стокооборота между двете държави достига 4 милиарда лева.



След официалните изявления премиерът Бойко Борисов награди шестима студенти от специалности свързани с металургията – Лилия Николаева Гребчева (ХТМУ), Венелин Хрисимиров Бояджиев (ХТМУ), Джевдет, Сервет Ахмед (ХТМУ), Ангел Филчев Иванов (ХТМУ), Иван Кирилов, Каменов (ТУ-София), Никола Христов Колев (ТУ-София).



После официалните лица разгледа производствените мощности и се запознаха с процеса на работа във фирма „Алкомет”.

Новата инвестиционна програма на предприятието е за срок от две години и в този период се предвижда монтиране на нов студеновалцов стан и закупуване на иновативна преса за производство на специално алуминиеви профили.

Инвестицията е на стойност 36 милиона евро. По време на изпълнение на инвестиционната програма се очаква да бъдат разкрити общо 400 нови работни места.

След приключване на двугодишният цикъл се предвижда общият обем на продукцията да нарасне с 35% при запазване нивата на рентабилност.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама