Стартира инициативата „Деца помагат на деца” в Бургас

18:27, 03 ное 16 25 347 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Инициативата „Деца помагат на деца” стартира за втори път утре в Бургас. Това съобщи днес на пресконференция председателят на Държавната агенция за закрила на детето Офелия Кънева. Стартът ще бъде даден в Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи без увреждания, ул. „Дебелт“ № 63.

„Деца помагат на деца” е национална инициатива, която включва малчуганите от системата за социална и резидентна грижа и тези, които са ангажирани със системата за социално подпомагане. Децата на територията на община Бургас ще имат възможност да участват активно във всички процеси, които действат в момента на национално ниво.

„През тази седмица екипът ни ще обърне внимание върху ресурса, който децата имат в себе си и в сътрудничеството между тях, за да можем да припознаем активните дейности в едно добро партньорство въобще. В община Бургас социалните процеси се развиват много динамично през последните години. Те извървяха дълъг път и тук сътрудничеството с обществените среди е добър пример за цялата страна. Публично-частното партньорство е добре поставено и разбирано тук и тепърва пред община Бургас ще се изправя предизвикателството за още по-амбициозното общество, което ще настоява за нови форми на социални грижи не само за децата, но и за семействата около децата – за налагането на един семеен модел“, коментира Офелия Кънева.

Тя посочи, че през последните години работата на Агенцията се фокусира върху децата в риск. А през 2017 година приоритет ще бъде новият български модел, фокусиран върху детското участие.

„Нашата амбиция като екип е да го наложим в България, като по този начин да окажем влияние в международните ни участия, както в Съвета на Европа, в Европейския съюз и в ООН. Добрите практики, които създаваме тук в България да имат преднина в мултиплицирането им в целия свят“, каза Кънева.

Тя добави и това, че националната телефонна линия за деца „Довери се, обади се, сподели - 116 111“ работи в реално време и консултира всички обадили се и имащи нужда от помощ, с информация или намеса, свързана с правата на децата.

„Това е един от универсалните начини да се подаде сигнал за дете, ако сте свидетел на неправомерно отношение към него, без човек да се натоварва от тромавите административни начини на жалбоподаване във всички други институции“, уточни Кънева.

Около 70 % от обажданията на месец са от възрастни, а едва около 30 % са от деца.

От тази година в ученическите бележници също е посочен номер 116 111.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама