733 секции в Бургаско очакват 370 000 избиратели за президент на България

06:27, 06 ное 16 25 250 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
733 секции в цялата Бургаска област са готови да приемат 368 631 избирателите, имащи право на глас на днешните избори за президент и вицепрезидент на България. Изборният ден започва точно в 7.00 часа тази сутрин и ще продължи до 20.00 часа.

Освен за държавен глава днес има възможност да се гласува и на референдум. За разлика от вота за президент, който е задължителен, гласуването на референдума е по желание. Избирателите сами трябва да поискат бюлетината за референдума, защото по закон членовете на СИК не са задължени да предоставят и двете бюлетини. Ако някой отиде и гласува само за единия вид избор и си тръгне и след това реши да се върне да гласува за другия вид избор, той ще може да упражни правото си на глас.

Освен традиционното с хартиени бюлетини за първи път ще има възможност и за машинно гласуване. В Бургаска област има 14 секции, в които то ще може да се осъществи. Три от тези секции са в Айтос, също толкова и в Карнобат, останалите осем са в Бургас, като те са разпределени в училищата „Княз Борис I”, „Константин Петканов” и ПГРЕ „Г. С. Раковски“.

Машините за гласуване са програмирани да се гласува само за президент и вицепрезидент. Ако гласоподавателят реши да гласува машинно и иска да даде мнението си по въпросите в референдума, ще му бъде осигурена възможност да гласува първо машинно за президентските избори, след което ще получи хартиена бюлетина за националния референдум.

Ако избирателят сгреши при гласуването, той има право да получи нова бюлетина и да повтори вота. Трети опит обаче не може да има.

Ако в 20.00 часа пред секцията има хора, които не са успели да гласуват, личните им карти се събират от председателя на СИК, прави се списък по ред на номерата, както са пристигнали гражданите, и до 21.00 ч. ще може да се гласува. След този час секциите се затварят независимо от това дали има още някой желаещ да упражни вот.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама