Над 240 полицаи ще охраняват секциите за гласуване в Търговище

08:12, 06 ное 16 25 386 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 240  служители на Областната дирекция на  МВР и на Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”  са пряко ангажирани с охраната на изборните помещения в област Търговище, където ще с гласува днес, информираха от пресцентъра на Дирекцията.   Други служители от различни подразделения, според компетенциите си, ще следят за престъпленията против политическите права на гражданите, за гарантиране на сигурността и опазване на обществения ред в населените места, охрана на други обекти, осигуряване на безопасността на движението.  Извършени са охранителни обследвания за сигурността и за пожарната обезопасеност на помещенията и сградите, където се намират избирателните секции. Проведени са инструктажи с членовете на секциите за мерките за пожарна безопасност в помещенията и за работа с уреди за първоначално пожарогасене.

"Със заповед на директора на ОД на МВР е създаден оперативен щаб за управление на силите и средствата, участващи в обезпечаването на обществения ред и сигурността по време на изборите, и за координиране на взаимодействието с всички институции, имащи отношение към вота. В дирекцията и трите районни управления в състава й е създадена оптимална организация за получаване и своевременно отработване на сигнали за нарушаване на обществения ред, подготвяно или извършено престъпление, включително и при закононарушения, свързани с изборното законодателство. " заявиха от полицията.

Днес в местата за гласуване няма да бъдат допускани лица, които носят оръжие, както и лица в явно нетрезво състояние или употребили упойващи вещества. В помещенията няма да бъде допускано внасянето на обемисти пакети и багажи. Забранено е паркирането на моторни превозни средства в непосредствена близост до секциите, както и оставянето на вещи без надзор. Полицията ще съблюдава за стриктното спазване на изборното законодателство. По решение на СИК, председателят на комисията може писмено да поиска съдействие от органите на МВР за възстановяване на реда в помещението за гласуване, ако има такава необходимост.   Полицейски екипи ще бъдат в готовност да реагират на всеки сигнал за престъпление или правонарушение. Уточнени са начините за взаимодействие с прокуратурата, с районната и секционните избирателни комисии. За недопускане и предотвратяване на нарушения на обществения ред в деня преди, по време на изборите и непосредствено след приключването им ще има засилено полицейско присъствие в населените места на областта. Ще бъдат осигурени подсилени дежурства и от състава на пожарната с оглед на пожарната безопасност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама