10,75 % е избирателната активност в Бургаско към 10:00 ч., един сигнал за нередност е постъпил в Руенско

11:22, 06 ное 16 25 341 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
10,75 % е избирателната активност в област Бургас към 10:00 часа, като са изборите за президент и вицепрезидент са гласували 39 694 души от общо 369 163 имащи право на глас. За референдума пък са гласували 9,14 % от общо 369 617 избиратели в областта. Това съобщи председателят на РИК-Бургас Елка Стоянова.

Избирателната активност във всяка от общините в Бургаска област се движи между 8 % и 13 %.

„Към настоящия момент всички секционни комисии работят. Над 85-90 % от тях работят с пълен състав. Като всички избори има секционни комисии, на които не са явили един или двама членове, но навсякъде има достатъчен кворум, така че това не е драма. Достатъчно са хората, които трябва да обработват протоколите и резултатите от изборите“, коментира Стоянова.

Има един подаден сигнал за нередност в руенското село Ябълчево. Там се твърди, че членове от секционната комисия от една от партиите не са допуснати до заемане на местата им за работа. В момента всъщност тази комисия работи в пълен състав.

„Там уточняваме кое от лицата трябва да остане в комисията и да продължи да работи. Уточняването на състава на секционната комисия към момента по никакъв начин не възпрепятства възможността на гражданите да упражняват вота си. Дублирането се е получило, тъй като въпросната партия е взела решение да упълномощи едни лица, които да й уреждат съставите на секционните комисии по места и които да подават имена за замяна. Чисто документално е подадена информация твърде късно, за да може да бъде обработена своевременно.

Председателят на РИК-Бургас посочи, че това са организационни работи и риск от подобни неща винаги има.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама