Около 39% е избирателната активност на изборите за президент в област Русе към 17:00 часа

13:16, 06 ное 16 25 276 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Към 17:30

39% е избирателната активност в област Русе на изборите за президент към 17:00. Активността на референдума в областта е 33%. Тези данни изнесоха представителите на РИК - Русе Мирослава Маркова - председател и Десислава Дивчева - секретар. 

Активността в община Русе е 35% при гласуването за президент, и 33% на референдума. Най-активни са общините Ценово и Иваново с активност над 40%.

Постъпили са общо 13 жалби, като 4-5 се обработват към този момент. Само една от тях е постъпила от гражданин, който се е оплакал че е бил разкрит вота му. След проверка е установено, че гражданинът се е държал изключително агресивно, скъсал е бюлетината си и е влязъл в пререкания с членовете на избирателната секция. 

Образувани са опашки от чакащи на много места, като от избирателната комисия са издали указания за оптимизиране на процеса - където е възможно паралелно проверяване на документи или издигане на допълнителни паравани.

Към 13:15

Около 15% е избирателната активност на изборите за президент в област Русе според данните, получени в РИК - Русе към 12:30. Избирателната активност за референдума е около 14%. Тези данни изнесе председателят на Избирателната комисия Мирослава Маркова.

8 жалби са получени до този момент, всички те са от политически партии, нито една от граждани. 4 от жалбите се отнасят до агитационни материали, разположени в близост до избирателните секции. Останалите са свързани с разделяне на избирателния списък на 2 половини. 

След сигнали от граждани от ЦИК е изпратено изрично разпореждане на гласуващите да се предлагат двете бюлетини - за президент и за референдум. Това е направено след множество установени практики да се гласува първо за президент, след което избирателят да се връща обратно, да получава втората бюлетина и да повтаря изборния процес отново.

Към този момент няма проблеми с машинното гласуване, в една от секциите дори има засилен интерес към този вид гласуване. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама