ВСС с ново безобразие в Хасково

07:04, 07 ное 16 25 668 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Човек в неравностойно положение да влезе сам в хасковската съдебна палата е загубена кауза. Внушителната сграда, строена по времето на социализма не е пригодена за хора в инвалидна количка. Липсва рампа и асансьор. Така се стига до абсурда, съдии и прокурори да водят заседания на близкия паркинг. Наложило се слугите на Темида да разлистват папките под открито небе. От това по открито заседание, здраве му кажи, шегуват се хасковските зевзеци.

Преди дни пък мъж в инвалидна количка е трябвало да се яви като свидетел по дело в Районен съд. За да влезе и да даде показания се наложило неколцина мъже и полицаи да го носят на ръце.

Мъжът е Димитър Вълчанов. „Не ръководството на съда е виновно, а онези в София, дето не отпускат пари, за да се изгради рампа. Ние не сме хора втора ръка. Едва ли сумата, която е необходима е голяма. За съжаление не е само сградата на съда, която е недостъпна за нас“, обяснява пред Topnovini.bg Вълчанов. След ситуацията, в която е изпаднал преди няколко дни в центъра на града, той е изчислил, че са необходими не повече от 40 000 лв., и няколко дни работа, за да се разреши проблема в храма на Темида.



Истината е, че трябват точно 32 000 лв. Това става ясно от документите, които председателят на Окръжен съд Хасково Миглена Тянкова е представила във Висшия съдебен съвет на три пъти. Тя е внесла документацията най-напред в правосъдното министерство, а през септември и във ВСС. Това бе потвърдено от още няколко съдии. Отговор обаче и до сега липсва.

За първи път потърсихме представляващия ВСС Димитър Узунов за коментар, а той е и председател на финансовата комисия в кадровия орган на съдебната власт на Димитровден. Тогава той поиска да разговаряме след ден. По-късно Узунов се извини, че не може да говори, защото бил на заседание на комисия. А след това спря да вдига телефона си на Topnovini.bg. 



Пред други журналисти, които също работят по темата, той е заявил, че достъп за хора с увреждания в Хасковския окръжен съд може да бъде осигурен най-рано догодина. Причината за размотаването била, че проектът, изготвен от Темида в Хасково не бил разгледан навреме от Министерството на правосъдието, докато сградният фонд на съдилищата все още се е водел към ведомството. По думите му проектът за Хасково ще бъде включен за следващата финансова година. Това обаче пак ще забави нещата, защото отново трябва да се обявяват процедури по закона за Обществените поръчки, което ще удължи и утежни осъществяването на проекта.

Остава отворен въпроса, как например, никога няма проблем за командировките на членовете на ВСС из страната. Както преди няколко месеца информирахме, при визитата на няколко души сред които и Димитър Узунов в Хасково, само в ресторанта сметката е била близо 600 лв. Парите за сметката и за други глезотии, като настаняване в апартамент с джакузи, са били платени от държавния бюджет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама