Започна спешен авариен ремонт на Земеделска банка в Търговище

15:44, 07 ное 16 25 580 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес започна аварийно укрепване на бившата сграда на Българска земеделска и кооперативна банка в Търговище, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. При ремонта на емблематичната сграда се предвижда полагане на временно защитно покритие на покрива, купола и малките капандури на сградата. 

Ще бъдат премахнати рекламните табели от фасадата, както и почистена растителността по покрива и двора.  Средствата за спешния ремонт бяха гласувани от Общинския съвет по искане на местната администрация. Сградата на бившата Земеделска банка е обявена за архитектурен паметник на културата през 1989 г. Тя е с богато фасадно оформление от флорални мотиви и неокласически елементи. 

Земеделската банка е предвидена за цялостен ремонт, като част от културната инфраструктура от инвестиционната програма на Община Търговище. Тя се реализира по Оперативна програма „Региони в растеж”.  Съгласно насоките, сградата ще бъде ремонтирана през 2018 година. Тъй като покривът й е силно повреден и застрашава цялостната конструкция, в момента се извършва аварийно укрепване, за да бъде съхранена до започване на основната реконструкция.

Тя предвижда да се запази обликът на сграда, която да стане изложбен център. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама