Стрелец по дете може да се отърве с глоба

17:02, 07 ное 16 25 304 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Стрелец по 5-годишно дете може да се отърве само с глоба. След разследване, което продължи повече от година и половина, Варненската районна прокуратура е внесла в съда постановление за освобождаване от наказателна отговорност на 23-годишния Иван П., който на 5 май миналата година стреля с въздушна пушка и рани в гърдите момче, съобщи „Дневник“.

Според данните от досъдебното производство в деня на стрелбата петгодишният Джани Д. играел заедно със свои приятели на поляната пред жилищния блок в близост до една от ромските махали в града. На третия етаж в блока живеел Иван П., който (според собствените му показания) се дразнел от игрите и виковете на децата. По тази причина стрелял през прозореца на стаята си с въздушната пушка на брат си.

Още с първия изстрел той уцелил Джани. Детето сложило ръце върху гърдите си и заплакало, защото се уплашило от потеклата кръв, е записано в документите от проведените разпити по случая. На помощ се притекли майка му заедно с още няколко жени, една от които видяла стрелеца.

Веднага след това бил подаден сигнал на тел. 112, на който се отзовали трима полицейски служители. Според текста на прокурорското постановление, изпратено днес от прокуратурата до Районния съд във Варна, полицаите открили апартамента, в който живее стрелеца, но се наложило да звънят настойчиво няколко пъти, преди някой да им отвори. След това, по време на проведения разговор, всички вкупом - Иван, родителите и брат му, които по същото време се намирали в апартамента, отрекли от прозорците му да е стреляно по децата навън.

Малко по-късно обаче самият Иван признал, че е стрелял, тъй като на поляната пред блока непрекъснато се събирали деца от близката ромска махала, "дразнели го, вдигали шум и палели огън близо до терасите".

Направената съдебномедицинска експертиза установила, че Джани е получил "непроникващо в гръдната кухина огнестрелно нараняване в дясната гръдна област". Получената травма нанесла временно разстройство на здравето на детето, но не била опасна за живота, заключил съдебният експерт.

"С това от обективна и субективна страна обвиняемият Иван П. е осъществил престъпление по чл. 131, ал. 1, т. 4 и т. 12 от Наказателния кодекс", е записано в документите на прокуратурата. Преведено от юридическия жаргон, това означава, че Иван П. умишлено е причинил на петгодишния Джани лека телесна повреда "по хулигански, расистки или ксенофобски подбуди", като за това деяние законът предвижда лишаване от свобода до три години или пробация.

Въпреки това с постановлението, изпратено от съда днес, се иска стрелялият по петгодишно дете Иван, "български гражданин със средно образование, студент, неосъждан и неженен", да бъде освободен от наказателна отговорност и евентуално да му бъде наложено административно наказание - глоба. Мотивите за това били, че той е сътрудничил на разследването и е изразил съжаление за стореното.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама