Кметът на Добрич Йордан Йорданов отчете първата година от мандата си

19:37, 07 ное 16 25 309 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Първата година от мандата си отчетоха пред журналисти кметът на Добрич Йордан Йорданов и неговият екип.

Наследството, което получихме, беше в най-песимистичния вариант, който сме си представяли, заяви Йорданов. Бюджетът е бил „на ръба“. Имало е опасност Общината да не може да приключи годината и да се разплати с доставчиците. Голям удар още в първите дни на мандата е била новината за финансовата корекция от 25 % във връзка с реализацията на проекта за регионалното сметище край с. Стожер. „Това беше атестат за това как са се правили проектите назад във времето“, посочи Йорданов. Друга неприятна изненада е бил фактът, че новият екип трябва да подготви съвсем ново предложение за проекта за водния цикъл, „за да може при реализацията на проекта гражданите да усетят не само доброто водоснабдяване, доброто качество на водата, но да се усети и инфраструктурното подобряване на цялата пътна мрежа“, обясни кметът. Той подчерта, че за последните четири години бюджетът на Общината е намалял с близо 3,5 млн. лева. „Ние се опитахме да свършим много неща почти без пари“, каза още той. 

Сред сериозните трудности пред екипа през тази една година е било обжалването на всички големи обществени пръчки – доставка на храни за детските заведения, ремонт на улици, транспорт. Това са поръчки, които имат много голям социален ефект, посочи кметът. И припомни, че одитният доклад на Сметна палата е показал проблеми при провеждането на обществени поръчки по време на предишното управление. „Постарахме се да изчистим всички проблеми, за да не изпаднем в ситуация след няколко години да получаваме подобен доклад за нашето управление. Няма да го допусна. Може да сме били критикувани, но смело мога да твърдя, че сме защитили интереса на Общината за това да няма бъдещи финансови корекции“, подчерта кметът.

Той припомни реализираните две сериозни инвестиции – китайската  за изграждане на фуражен завод и американска – за дестилерия за лавандула. Отчете, че има много добра комуникация с всички министерства. Диалогът винаги е бил добър, надявам се, че ще продължи да е такъв, каза още той.

Той подчерта, че Общината е подготвила и подала за одобрение 12 проектни предложения на стойност 115 млн. лв. Освен това, има заложени проекти и по програмата за трансгранично сътрудничество – за видеонаблюдение, за трансграничен архив. Кметът подчерта също, че за тази една година Общината е успяла да привлече немалка част от бизнеса. Благодарение на това се реализират няколко инфраструктурни проекта, сред които облагородяване на междублокови пространства в кв. „Балик“, на Рилските блокове, предстои и в кв. „Рилци“. Увери, че Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, която при встъпването му в длъжност беше много изостанала, вече е в напреднала фаза и предстои да се обяви обществена поръчка за саниране на десет блока.  Възстановяването на работата на Тристранния съвет за социално сътрудничество кметът също отчете като успех. 

„Една година е малък период, но аз съм благодарен за това, което успяхме да свършим. Административно да заложим всички онези неща, от които градът има нужда. Една година е малката стъпка. Очакваме да направим големите“, каза кметът Йордан Йорданов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама