Вотът за президент и вицепрезидент в Тервел

07:52, 08 ное 16 25 354 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На първия тур на президентските избори на 6 ноември са гласували 7785 души, при 9837 на изборите през 2011 г., сочат данните на общинската администрация.

По-малкият брой гласували се дължи в малка степен на свиването на избирателния списък. По-съществената причина е , че през 2011 г. президентските избори са проведени в един ден с местните избори, а последните се радват на по-голяма избирателна активност и по-голям интерес от страна на хората.

Броят на почитателите на отделните кандидати и партии варира в много големи граници. На първия тур на президентските избори в Община Тервел през 2011 г. двойката на БСП Ивайло Калфин/Стефан Данаилов е получила 3799 гласа, а сега за ген. Радев и Илияна Йотова са гласували 1542 души. Кандидатската двойка на ГЕРБ (настоящият президент Росен Плевнелиев и Маргарита Попова) са получили подкрепа от 1967 души. На тези избори Цецка Цачева и вицеадмирал Пламен Манушев получиха 1119 гласа. Меглена Кунева, сега част от Реформаторския блок, като кандидат за президент преди пет години, е получила одобрение от 1099 граждани на Община Тервел. Реформаторският блок и неговия кандидат за президент Трайчо Трайков в неделя получиха 122 гласа. Приликата между двата поредни президентски вота в Община Тервел е една – силно ерозирала подкрепа към всички кандидати, подкрепени от традиционни партии – БСП, ГЕРБ, РБ.

На тези избори кандидатпрезидентската двойка, чието лице е Веселин Марешки е трета по брой гласоподаватели в Община Тервел. Прави впечатление, че 60,23 % от жителите на с.Сърнец са гласували за В. Марешки. В Каблешково подкрепата за Марешки е 38,79 %, в с. Безмер пък този процент е 26,61 %. В останалите населени места подкрепата за В.Марешки е по-малка.

Като обобщение може да се посочи, че първа по резултат в общината е двойката на кандидата Пламен Орешарски, подкрепен от ДПС, а втора – тази на ген. Румен Радев. Трета е кандидатпрезидентската двойка, представяна от В. Марешки, а четвърта – тази на ПП ГЕРБ – Цецка Цачева и вицеадм. Пламен Манушев.

Избирателната активност за националния референдум в Община Тервел е по-ниска, в сравнение с тази за президентския вот. Резултатите от допитването са сходни с обявените за страната. В референдума са взели участие 29,25 % от избирателите в Общината, а в изборите за президент и вицепрезидент – 37,52 % от избирателите. И двете активности са по-ниски от тези на местни избори, които обикновено гравитират около и малко над 50 %.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама