Откриват паметна плоча на художника Георги Велчев

08:50, 08 ное 16 / Култура 25 453 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Паметна плоча на художника Георги Велчев ще бъде открита днес на фасадата на родната му къща на ул. „Радко Димитриев“ №8 във Варна. Инициативата е на общинската дирекция „Култура и духовно развитие“, а поводът – 125 г. от рождението на твореца.

На годишнината е посветена и юбилейна изложба, която предстои да бъде открита в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. Тя ще заеме целия първи етаж на галерията. Експозицията съдържа около 130 творби, които ще могат да се разгледат от 11 ноември до 11 декември. В нея са включени непоказвани досега картини от фонда на художествения музей „Георги Велчев“, както и творби от частни колекции. Куратори са Боян Боев – уредник на ХМ "Георги Велчев", и Румен Серафимов – уредник в ХГ "Борис Георгиев".

Георги Велчев е роден през 1891 г. във Варна. Родителите му са се преселват тук от Жеравна, баща му отваря първата книжарница в града. Завършва Държавното художествено-индустриално училище в София, макар и на два пъти заради започналата война. Учи при големите Иван Мърквичка и Стефан Иванов. Прекъсва следването си по време на Първата световна война (1915 - 1918). Става военен художник в Щаба на Първа армия; пленен и откаран във Франция. След войната завършва следването си през 1920 г.

 Още в най-ранните си творби от 1917 - 1920 г. проявява склонност към по-модерна и освободена живописна образност, която гравитира към импресионистични, постимпресионистични и символистични интонации.

 От 1920 до 1922 г. Велчев живее в Париж През 1923 г. той пребивава в Германия – в Мюнхен, Берлин, Бремен. Има добре приети изложби в Карлсруе и Висбаден, рисува в планините на Тирол, посещава и Италия. Поканен е от известния символист и експресионист Хайнрих Фогелер в знаменитата художническа колония във Ворпсведе край Бремен..

 От 1924 до 1931 г. е в Ню Йорк.  Прави осем изложби, за които получава добри отзиви. Продава успешно. Пътува до Маями, Сан Франциско, Филаделфия, посещава Канада и Хавайските острови. Икономическата криза в САЩ го принуждава да се завърне в България, където остава до края на живота си. По пътя към Европа посещава Австралия и Китай. Велчев е от страстните пътешественици, които осъзнават огромното значение на познанието и свободното общуване в една космополитна културна среда.

 В България художникът живее и работи в родната си къща във Варна. Маринистичните творби на Георги Велчев са ненадминати в българската класическа живопис и са съизмерими единствено с платната на Александър Мутафов. Активен участник е в Българския народен морски сговор. 

 След смъртта му  братът и сестрата на художника даряват родната му къща, която е превърната в музей и открита през 1961 г. Музеят на Георги Велчев съществува от 1961 г., когато родната къща на художника и около 240 негови творби са  дарени на града от брат му Владимир Велчев и сестра му Павлина Велчева. След продължителен период, в който музеят не функционира, в 1996 г. той е възстановен и обновен изцяло . Тогава за първи път са показани творбите, създадени във Франция и Германия между 1920 г. и 1924 г., които представят художника в по-различна и истинска светлина. През 2008 г. музеят става филиал на Художествената галерия „Борис Георгиев“  – Варна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама