Последни резултати: Румен Радев печели 25,44% от гласовете, а Цачева - 21,94%

08:55, 08 ное 16 / Политика 25 269 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
След обработката на 99,96% от протоколите на секционните комисии, избирателната активност на изборите в неделя е 54,88%. Това съобщи в ефира на БНР говорителят на ЦИК Александър Андреев.

За двойката Румен Радев – Илияна Йотова – това са 25,44% от действителните гласове. За втората кандидатпрезидентска двойка – Цецка Цачева и Пламен Манушев е 21,94%. За Красимир Каракачанов – Явор Нотев е 14,96%. За двойката Веселин Марешки – Петър Петрове 11,18%.

В референдума са гласували 3 481 909 души или 50,53%, като около 37 000 гласа не достигат, за да бъдат решенията със задължителен характер, допълни Андреев.

Андреев обясни, че не следва да се търси каквато и да е отговорност от изборните комисии, тъй като те са изпълнили ангажиментите си.

"Има места, където гласуването е било затруднено, поради факта, че е имало прекалено много хора в секциите. Има и такива места, където бяха допуснати организационни грешки по отношение на самото гласуване, а именно влизане на избиратели в две кабинки, но това, колкото и да са пропуски от страна на секционните избирателни комисии, не могат да бъдат единствено основание за забавянето", каза Андреев.

Централната избирателна комисия (ЦИК) трябва да обяви окончателните резултати от президентския вот до края на деня. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама