Над 7 хиляди нарушения по пътищата са установени в област Търговище за два месеца

09:00, 08 ное 16 25 291 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
7019 нарушения на Закона за движение по пътищата са установени в област Търговище  през месеците септември и октомври, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. 9 от тях са извършени от велосипедисти; 6 – от мотоциклетисти, и по 3 – от пешеходци и от мотопедисти. За така констатираните нарушения са съставени 557 акта за установяване на административно нарушение и са наложени 6310 глоби по фиш. Паралелно с това пътните полицаи са констатирали и 96 нарушения  при управление на моторно превозно средства без валидна задължителна застраховка „Гражданска отговорност“, за които на съответните водачи са съставени актове.

Всичко това е в рамките на акцията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“, организирана от Главна дирекция „Национална полиция“. Тя бе проведена в цялата страна от 1 септември до 31 октомври  с превантивен характер и с основна цел опазване на живота и здравето на децата на пътя през настоящата нова учебна година.

Предвид гарантиране на пътната безопасност на децата от областта  в навечерието на новата учебна година служители на “Пътна полиция” съвместно с представители на общините в състава на областта извършиха огледи на сигнализацията, маркировката, осветлението, предпазните огради и парапети и средствата за принудително намаляване на скоростта в районите около училищата и улиците и кръстовищата с интензивно движение на автомобили и на пешеходци. В резултат от сектор”Пътна полиция” са изготвени 12 предписания до кметовете на общините в областта с конкретни мерки и указания за необходими подобрения.

Служители на дирекцията са провели общо 93 срещи с кметове на населени места и с директори на детски и на учебни заведения. Проведени са 8 срещи с експерти от Регионалния инспекторат по образованието, на базата на които са изготвени графици за изнасяне на беседи за основните правила на пътната безопасност от полицейските служители пред децата от детските градини и учениците от училищата. По време на превантивната акция са изнесени 19 беседи по пътна безопасност в детските градини и 56 – в училищата на област Търговище. Служители на „Пътна полиция“ и на „Охранителна полиция“ в РУ на МВР са участвали в 26 родителски срещи в училищата, на които е дискутирана темата за детската пътна безопасност.

По време на акцията в градовете на областта бе осигурено засилено полицейско присъствие и се осъществяваше активен контрол в районите на училищата и особено -  във времето време на отиване и връщане на децата от учебни занятия, с цел недопускане на пътен инцидент с тяхно участие. Независимо че акцията приключи, през цялата учебна година полицейският контрол в районите с интензивен пътникопоток от ученици в градовете на областта ще продължи, обещаха от полицията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама